Ungdommer, en gutt og en jente i sofaen i stua, sitter og smiler og ler,  jenta har en mobil i hånda.

Slik skaper du en sunn mobilhverdag for barna dine

Å sette tydelige rammer for barnas skjermbruk, uten å bli for streng, kan være krevende. Men med litt innsikt og smarte strategier kan du hjelpe barna til gode og sunne vaner på nett. Psykolog Peder Kjøs gir deg konkrete råd og et nytt perspektiv i podkasten Barn og medier.  

Forstå ditt barns digitale landskap

Barn i dag vokser opp i en verden der skjermer og internett er en selvfølge. For mange foreldre kan det være utfordrende å forstå dette nye landskapet og gi barna den veiledningen de trenger.

– Det er mye som er nytt og ukjent og det er stadige endringer. Dagens foreldre har   utfordringer som tidligere generasjoner ikke har måttet forholde seg til, sier Peder Kjøs.

Han oppfordrer foreldre til å tenke på hva de ønsker at barna skal lære og hvordan de kan legge til rette for en positiv digital opplevelse. 

Forsiktig eller risikovillig? Barn er ulike

Kjøs påpeker at barn er forskjellige når det gjelder risiko, og at foreldre må kjenne sitt barn.

- Det finnes jo unger som må gjetes, eller så slenger de seg utfor et stup. Dette er barn som er svært risikovillige og ikke så oppmerksomme på konsekvenser. Mens andre unger er naturlig forsiktige og ikke så tilbøyelige til å ta risiko, sier Kjøs.

Det er viktig å tilpasse strategien etter barnets personlighet og hvordan de håndterer fare.

Når barna sier «alle andre får lov»

«Alle andre får lov» er et klassiske argument som ofte dukker opp i diskusjoner om skjermtid og nettbruk. Kjøs foreslår å snakke med andre foreldre for å få en følelse av hva som er vanlig.

– Det å snakke med andre foreldre er en veldig viktig del av denne orienteringen. For mange av oss kan det være vanskelig å forstå ulike sosiale medier og spill på egen hånd, og derfor er det nyttig å dele erfaringer med andre foreldre, sier Kjøs. 

Unngå overdreven frykt

Kjøs advarer mot å bli for påvirket av skrekkhistorier i media om farer på nett.

– Vi leser jo stadig skrekkhistorier i mediene om alt det fryktelige som kan skje på nett, og hvis man tar det for mye inn, så kan man bli overdrevent redd og overdrevent restriktiv, sier Kjøs.

Det er viktig å ha et balansert perspektiv og ikke la frykten styre.

Mobilskam hos voksne

Mange foreldre føler skam over sin egen skjermbruk, og dette kan påvirke deres autoritet når de skal sette grenser for barna.

– Det er nok ganske mange voksne som også med fordel kunne ta en titt på skjermvanene sine. De fleste av oss bruker skjerm mer enn vi både vil og egentlig vet, sier Kjøs.

Fra grenser til rammer

I podkasten Barn og medier diskuterer Kjøs og programlederne Stian Barsnes-Simonsen og Silje Sirnes Winje  hvordan "rammer" kan være et mer positivt og fleksibelt begrep enn "grenser" når man snakker om digital oppdragelse.

– Ja, absolutt. Jeg synes det er bra å bruke ordet rammer. At vi har noen rammer i familien, heller enn å sette grenser. Jeg ønsker å lage gode rammer for min familie, og så ønsker jeg å lære ungene mine å sette grenser sjøl, sier Kjøs.

Tips for en sunn mobilhverdag

  • Snakk med barna om nettvett: Forklar hva som er greit og ikke greit å gjøre på nett, og hvordan de kan unngå farlige situasjoner.
  • Sett rammer for skjermtid: Finn en balanse som fungerer for familien, og vær et godt forbilde selv.
  • Vær interessert i barnas digitale liv: Spør om hva de liker å gjøre på nett, og vis interesse for spillene og appene de bruker.
  • Hold deg oppdatert: Følg med på utviklingen i den digitale verden, og snakk med andre foreldre om deres erfaringer.
  • Skap et trygt rom for samtale: Vær tilgjengelig for barna hvis de opplever noe ubehagelig på nett. 

Lær mer om rammer for skjermbruk i vår podcast

For en dypere forståelse av temaet, lytt til podcast-episoden: Barn og Medier: Fra grenser til rammer med Peder Kjøs under.

Om podcasten

I podkasten Barn og Medier diskuterer programlederne Silje Sirnes Winje og Stian Barsnes-Simonsen aktuelle temaer knyttet til barn og unges digitale hverdag, gjennom 10 lærerike episoder. De deler personlige erfaringer og inviterer eksperter og beslutningstakere for å belyse utfordringer og muligheter.

De to første episodene er allerede ute, de tre neste kommer 16. desember og resten etter nyttår. Disse bør du få med deg!

Hør hele podcast-serien her