Trygg på skjerm
Et lynkurs for travle foreldre
I en hverdag fylt med skjermer, trenger vi som foreldre å vite hvordan vi kan støtte og veilede barna på nett. Nå lanserer vi lynkurset ‘Trygg på skjerm’, som gir deg viktig kunnskap om alt i fra skjermtid og sosiale medier, til hvordan skape gode mobilvaner. Lær mer om disse temaene:
1. Anbefalt skjermtid: hvor mye er for mye?
Visste du at 75% av foreldre med barn under 16 år opplever at barna bruker for mye tid foran skjermen? Det viser en undersøkelse fra oktober 2024 som vi har gjort blant våre kunder.
I lynkurset får du konkrete råd om anbefalt skjermtid for ulike aldersgrupper, og lærer hvordan du kan sette sunne grenser for barnas digitale bruk.
2. Aldersgrenser og modning
Aldersgrenser gir oss voksne et rammeverk som gjør det enklere å ta gode beslutninger for barna våre, sier hjerneforsker Marte Roa Syvertsen. Men aldersgrenser på nett kan virke forvirrende og lite opplysende. Lær mer om hvordan sette grenser, i lynkurset vårt.
3. Sosiale medier og spill: hva bør du vite?
TikTok, Snapchat, Roblox, Fortnite... Lær om de mest populære appene og spillene - og hva du bør være oppmerksom på.
– Det er viktig å sette seg inn i barnas digitale verden og forstå hva de bruker tiden sin til. I kurset gir vi deg en oversikt over barnas viktigste plattformer, tips til hvordan du kan snakke med barna om bruk av dem, og hvordan du effektivt kan bruke foreldrekontroller for spill og sosiale medier, sier IT-ekspert Christer Veland Aas.
4. Digital avhengighet: unngå fellene
41% av foreldre synes det er vanskelig å balansere barnas skjermbruk med andre aktiviteter. Forstå hvorfor skjermer er så vanedannende, og hvordan du kan forebygge problemer med digital avhengighet.
– Mange foreldre er bekymret for at barna bruker for mye tid foran skjermen, sier psykolog Peder Kjøs. Dette kurset gir deg råd om hvordan du kan skape en sunn balanse for barna mellom digitalt og fysisk liv.
5. Skadelig innhold
En betydelig andel av norske barn og unge eksponeres for skadelig innhold på nett. Men hva er skadelig innhold og hvordan unngå det?
6. Digital foreldrestrategi
Det kan være vanskelig å manøvrere seg frem i dagen digitale jungel. Og for foreldre er det mye å sette seg inn i. Så hvor starter man?
Først og fremst; snakk med barna om nettvett. Sett rammer for barnas skjermbruk, hold deg oppdatert og skap et trygt rom for samtale.
7. Verktøy
Se hvordan du kan installere foreldrekontroll på både apple og android-telefoner. Dette kan bidra til trygghet for både deg og barnet.
Få tips fra disse ekspertene
Psykolog Peder Kjøs, hjerneforsker Marte Roa Syvertsen, IT-ekspert Christer Veland Aas og spillutvikler og YouTuber Christopher Robin Omdahl gir deg konkrete råd og veiledning.
Ekspertene er også gjester i podkasten «Barn og medier», der Stian Barsnes-Simonsen og Silje Sirnes Winje er programledere.
Trygge barn starter med trygge voksne
Sett av noen få, men viktige minutter, så vil du gjennom spennende videoer og tekster få raske, praktiske råd for å takle foreldrerollen i en digital verden. Ta kurset i dag og gjør det litt tryggere for barna på nett.