Ung gutt slapper av på en divan og ser på mobilen sin

Endrer TikTok demokratiet?

Hvordan påvirker sosiale medier barn og unges forståelse av demokrati?

- Når ungdommene er på TikTok, mener jeg som ungdomspolitiker og ung meningsbærer at jeg har et ansvar for å være der hvor de er, selv om plattformen og dens dynamikk ikke alltid er sunn, sier Fpu-leder Simen Velle.

Sosiale medier som nyhetskilde

Fpu-leder Simen Velle
Fpu-leder Simen Velle

Medietilsynets «Barn og Medier 2024»-rapport viser at barn og unge nå tilbringer flere timer på sosiale medier enn noen gang før. Plattformene som i økende grad blir brukt som nyhetskilde, gir unge rask tilgang til informasjon og en mulighet til å ytre seg. Men med algoritmer som favoriserer spektakulært og konfliktdrevet innhold kan det bli lite plass til nyanser og ekte meningsutveksling.

Hvordan påvirker dette barn og unges politiske forståelse?  Hva betyr det for deres evne til å delta i et levende demokrati? Dette er tema i podkasten Barn og medier når Simen Velle, FPU-leder og politisk influencer med over 40 000 følgere på TikTok, gjester studio.

Ytringsfrihet uten filter

Jeg mener at sosiale medier kanskje er det største ytringsfrihetsprosjektet vi har sett!

Simen Velle

Han peker på at for en generasjon siden var det nødvendig med en viss pondus og status for å få lov til å ytre seg offentlig. Nå har de gamle dogmene forsvunnet, og alle kan si hva de vil, noe som både er en styrke og en utfordring.

– Dette paradigmet hvor redaktøren fungerte som en slag portvokter for samfunnsdebatten eksistere ikke lenger, sier Velle.

Med sosiale medier har alle, også politikere, fått mulighet til å drive sine egne små mediehus med full kontroll over budskapet – både gjennom klipp og publisering. Dette innebærer et stort ansvar, særlig når man har så mange unge følgere. Hvordan reflekterer Velle over dette?

– Det frister jo å si at det på mange måter er ganske chill! Det er sinnsykt praktisk å slippe avisene og legge ut ting selv, med full kontroll over både klipp og budskap.

Velle understreker samtidig at det er positivt at redaktørstyrte medier faktasjekker innholdet og utfordrer meningene hans.

Algoritmene påvirker valgkampen

I sosiale medier er det algoritmene som påvirker den politiske debatten og bestemmer hvilket innhold som skal prioriteres. Som den klart største ungdomspolitikeren på plattformen med over 40 000 følgere dukker Simen Velle dermed ofte opp i feeden til barn og unge.

Når Velle blir utfordret på å invitere flere meningsmotstandere inn til samtale på egen konto for å bidra til en bredere og mer nyansert debatt på plattformen svarer han dette:

- Det er ikke min jobb å invitere meningsmotstandere inn på min konto for å la dem prate foran mine følgere. Ja, jeg er enig i at jeg har et demokratisk ansvar for å bidra til bred meningsutveksling, men jeg har ikke behov for å eksponere norsk ungdom for sosialismen – det er meningsmotstandernes jobb. Jeg har først og fremst et ansvar for å vinne dette jævla valget! Det heter valgkamp av en grunn.

I motsetning til tradisjonelle medier mangler sosiale medier et redaktørledd som kvalitetssikrer og faktasjekker innholdet. At innholdet prioriteres av algoritmer som ofte favoriserer det spektakulære er noe Velle kan kjenne seg igjen i.

Jeg opplever at algoritmene er konfliktdrevne – de dyrker uenighet og konflikt.

Simen Velle

– TikToks kinesiske søster-app ser ut til å ha en algoritme som i større grad favoriserer samhold, patriotisme og nasjonalfølelse, mens algoritmene her i Vesten heller fremmer konflikt. Vi må være bevisste på at disse mekanismene også kan brukes som våpen.

Restriksjoner og aldersgrenser 

Selv om Velle er klar over mange av utfordringene ved barn og unges tilstedeværelse på sosiale medier har han likevel liten tro på at løsningen ligger i flere restriksjoner:

– Det finnes politikere som vil forby sosiale medier eller heve aldersgrensene, men ungdom er mye bedre på internett enn vi voksne, de kommer lett forbi blokkeringene, og så fort de er gamle nok, ender de opp i den virkeligheten uansett. Jeg er for at vi skal ruste opp barna til å møte den digitale virkeligheten, i stedet for å late som om sosiale medier ikke eksisterer.

Hør hele podcast-episoden med Simen VelleSimen velle gjester podcasten Barn og Medier

Er du nysgjerrig på hvordan den digitale medieverdenen former demokratiet, og hva det betyr for de yngste? Hør en ærlig, direkte og ufiltrert samtale med Simen Velle – denne episoden er et must!

Om podcasten

I podkasten Barn og Medier diskuterer programlederne Silje Sirnes Winje og Stian Barsnes-Simonsen aktuelle temaer knyttet til barn og unges digitale hverdag, gjennom 10 lærerike episoder. De deler personlige erfaringer og inviterer eksperter og beslutningstakere for å belyse utfordringer og muligheter.

Hør hele podcast-serien her