Barn slapper av med mobilen i vinduskarmen

Algoritmenes verden

Hvordan beskytte barna mot ekkokammer og kaninhull?

Visste du at usynlige algoritmer styrer mye av det barna dine ser og opplever på nett? Lær hvordan disse "digitale oppskriftene" fungerer, og hvordan du kan hjelpe barna dine med å navigere i en verden av ekkokamre og kaninhull.

Hva er algoritmer, og hvorfor bør foreldre bry seg?

– Algoritmen kan du tenke på som en oppskrift, sier IT-ekspert Christer Veland Aas i podkasten Barn og Medier. Veland Aas har over 20 års erfaring innen digitaliseringsprosjekter og IT-utvikling, og har jobbet som produktsjef og utvikler for flere startups både i Oslo og Silicon Valley.

Han forklarer at mange apper og nettsteder baserer seg på reklameinntekter og bruker algoritmer for å lære mer om oss som brukere. Disse "oppskriftene" samler informasjon om hva vi liker, ser på og søker etter, og bruker dette til å gi oss forslag til hva vi skal se eller gjøre neste gang. Målet er å gi brukerne en engasjerende og personlig opplevelse som holder oss på nettstedet eller i appen så lenge som mulig, slik at de kan vise mer reklame. I tillegg ønsker de å skape lojalitet ved å få oss til å komme tilbake igjen og igjen over tid.

- For både barn og voksne er det vanskelig å forstå hvordan disse mekanismene fungerer. Dette kan føre til at vi blir eksponert for upassende innhold eller utvikler et usunt forhold til enkelte temaer, sier Veland Aas som er særlig opptatt av god skjermhelse.

Datafangst – den digitale valutaen

For å lage disse personaliserte "oppskriftene" trenger algoritmene data.

– Data er informasjon om oss, som navn, adresse, stemme, puls og biometri, forklarer Veland Aas.

Han påpeker at barn ikke alltid forstår hva det betyr å dele data, og kan dermed være mer utsatt for påvirkning enn voksne.

- Data som samles inn i dag, kan også få konsekvenser for dem senere i livet, advarer Veland Aas.

Algoritmenes påvirkning på barna

Veland Aas forklarer hvorfor det er viktig å forstå hvordan algoritmer kan påvirke oss gjennom ekkokammer og kaninhull.

- Ekkokamre oppstår når algoritmene gir oss mer av det vi allerede liker, og kan føre til at vi får et begrenset syn på verden. Kaninhull oppstår når vi blir trukket dypere og dypere inn i ett tema, ofte i en ekstrem retning. Begge deler kan være skadelige for barn. De kan bli utsatt for upassende innhold eller utvikle et usunt forhold til et tema.

Slik tar du kontroll over algoritmene

Selv om vi ikke kan fjerne personaliserte algoritmer helt, finnes det måter å begrense deres makt på. Her er noen konkrete tips fra Christer Veland Aas:

  • Logg alltid barna inn med barnas riktige alder. Apper og nettsteder må da tilpasse algoritmen slik at den ikke samler inn ulovlig data.
  • Følg med på hva barna ser på og bruk foreldrekontroll. Sett tidsbegrensninger på apper. 
  • Oppfordre barna til å bruke forskjellige apper og se på innhold som dekker ulike interesser.
  • Snakk med barna om datafangst og personaliserte algoritmer, forklar hvordan de fungerer og hvorfor det er viktig å være kritisk til det de ser på nett.
  • Sjekk ut hvilke apper barna ønsker å bruke og sett deg inn i hvilke data de samler inn og hvordan de brukes.
  • Begrens tilgangen apper har til lokasjon, sporing og kontakter ved å gå inn i telefonens innstillinger.
  • Slett apper som barna ikke bruker, eller som ikke er egnet for dem, så de ikke kan samle inn personopplysninger i bakgrunnen.

Lær mer om algoritmer og datafangst i vår podcast

For en dypere forståelse av temaet, lytt til podcast-episoden: Barn og Medier: Algoritmer og datafangst med Christer Veland Aas under.

Om podcasten

I podkasten Barn og Medier diskuterer programlederne Silje Sirnes Winje og Stian Barsnes-Simonsen aktuelle temaer knyttet til barn og unges digitale hverdag, gjennom 10 lærerike episoder. De deler personlige erfaringer og inviterer eksperter og beslutningstakere for å belyse utfordringer og muligheter.

De to første episodene er allerede ute, de tre neste kommer 16. desember og resten etter nyttår. Disse bør du få med deg!

Hør hele podcast-serien her