Skjermhelsetips

Vær bevisst skjermvanene dine

For mange av oss er mobilen med overalt, fra morgen til kveld. Prøv disse endringene i hverdagen!

Vi kan ha godt av å stoppe opp og tenke gjennom hvilke (u)vaner vi har lagt oss til når det gjelder skjerm, og gjøre noen bevisste valg for å redusere skjermtiden. Har du barn, er det i tillegg viktig å gå foran med et godt eksempel.

1. La være å sjekke telefonen når du står opp

Mobilen er gjerne det første vi sjekker når vi våkner – før vi i det hele tatt sier god morgen til hverandre. En fin øvelse er derfor å la mobilen ligge i fred de første ti minuttene etter at du har stått opp. Fokuser på å gi oppmerksomhet til deg selv og de du bor med. Kanskje får dere en litt hyggeligere og mindre stressende morgen.

Det er viktig at vi øver på å legge vekk skjermen, og være helt til stede i hverdagsøyeblikkene.

Psykolog Marion Zoe Ørseng

Unngå at skjermen stjeler all oppmerksomheten din. Les mer om hva som skjer når skjermen går ut over relasjonene

2. Legg mobilen vekk

Vi kikker gjerne på mobilen helt uten grunn. Det har rett og slett bare blitt en (u)vane. Legger du mobilen fysisk vekk, slipper du unna den verste trangen til å sjekke hva som skjer på skjermen hele tiden. Ute av syne, ute av sinn? Ja, med litt øvelse, vil du sannsynligvis merke at du tenker mindre på mobilen når du ikke har den i baklommen hele tiden.

3. Legg bort skjermen i god tid før leggetid

Å legge bort skjermen før leggetid er blant de viktigste vanene for å sikre god søvnkvalitet, spesielt for barn og unge. Skjermer, som mobiltelefoner og nettbrett avgir blått lys, som kan forstyrre kroppens naturlige produksjon av hormonet melatonin, som hjelper oss med sovne.

Trangen til å sjekke mobilen en siste gang før man sovner, blir også nesten umulig å motstå når den ligger på nattbordet.

Et godt tips er derfor å innføre mobilforbud på soverommet. Skaff en god, gammeldags vekkerklokke – og la mobilen ligge i et annet rom om natten. Det kan gjøre underverker for søvnen din. 

Å koble deg av er bra for helsa! Les om konsekvensene av overdreven skjermbruk, og hvordan skjermtid påvirker både kroppen, hodet og nøttesøvnen.

4. Ring istedenfor å tekste

Det er lett å tenke at en tekstmelding er kjappere enn en telefonsamtale. Men når vi tekster, blir det gjerne til at samtalene drar ut i tid – og at vi sjekker telefonen oftere fordi vi venter på svar.

Hvorfor ikke gå en tur mens du prater? Så får du beveget deg litt samtidig. Gjør det til en vane å ringe, fremfor å tekste!

5. Øv på å gjøre «ingenting»

Det høres kanskje merkelig ut, men å gjøre ingenting er veldig godt for helsen din. Hjernen trenger tid til å sortere alle inntrykkene den får i løpet av en dag. Det får den ikke mulighet til når du scroller på telefonen, og gir den konstant stimuli.

Barn er ekstra sårbare for skjermens påvirkning, og har veldig godt av aktiviteter borte fra skjerm. Les hva eksperten sier om skjermtid for barn.