To unge, langhårede, smilende kvinner. Den ene bærer den andre på skuldrene.

Når skjermen går ut over relasjonene

 «Kan du legge vekk den telefonen når jeg snakker til deg!» Du har sannsynligvis sagt det, eller kanskje fått ordene rettet mot deg. Eksperten oppfordrer oss til å flytte oppmerksomheten fra skjermen til omgivelsene – og gode opplevelser sammen.

Skjermen stjeler oppmerksomheten

Teknologi bringer oss nærmere. Det har aldri vært lettere å holde kontakten med kjære og nære. Men det har heller aldri vært vanskeligere å få noens fulle og hele oppmerksomhet. Skjermen stjeler raskt fokuset vårt. Hva gjør det egentlig med relasjonene våre?

Marion Zoe Ørseng, psykolog og tobarnsmamma
Marion Zoe Ørseng

Midt i en dyp samtale, på kafé med kjæresten eller en venn, durer det i en telefon ved siden av kaffekoppen. Samtalepartneren din slipper blikket ditt, og kikker på mobilen sin isteden.

Du opplever jo en avvisning. Du blir rett og slett valgt bort, til fordel for mobilen.

Marion Zoe Ørseng, tobarnsmamma og psykolog

Ørseng mener skjermen stjeler for mye tid fra det som er viktig.

Sjekk våre tips for å ta styringen over skjermtiden.

Går ut over kvalitetstiden

Selv om skjermen er et fint verktøy, som hjelper oss å holde kontakten med hverandre – og til og med kan bidra til å styrke relasjoner, kan det også blir for mye. I dag bruker vi i snitt 8,6 år på mobilskjermen. Er det verdt det?

– Teknologi brukt riktig, er flott. Du kan pleie relasjoner til venner som bor langt unna, eller la barna holde kontakten med besteforeldre på FaceTime. Det er mange åpenbare fordeler med den digitale hverdagen, sier Marion.

Så, når blir skjermbruken egentlig et problem for relasjonene våre? Og hva kan vi gjøre for å bli mer bevisste på hvordan de rundt oss påvirkes av skjermbruken vår?

– Skjermen, når den brukes for mye, går utvilsomt ut over kvalitetstiden i relasjoner. Jeg bruker den for mye selv. Det er viktig at vi øver på å legge den vekk, og være helt til stede i hverdagsøyeblikkene.

Marion Zoe Ørseng

Kan vekke følelsen av avvisning

Se en film sammen med kjæresten, mens mobilen ligger i et annet rom. Bli enige med vennene dine om å legge mobilen helt vekk når dere møtes. Eller lag regler for skjermfri for hele familien, slik at både barn og partner opplever at de får din fulle oppmerksomhet, er psykologens råd.

– Å oppleve at mobilen er viktigere enn seg selv, kan være utfordrende i enhver relasjon. Følelsen av avvisning er både krevende og mektig for oss mennesker, forklarer psykologen.

Se gode skjermvaner du kan innføre for å se hverandre mer i hverdagen

La barna krangle

Har du barn i huset, er det lett å lokke med skjermen for å få slutt på krangling og masing hjemme. Selv er du kanskje sliten etter en lang og hektisk dag, og du orker ikke den ampre stemningen mellom lillebror og storesøster.  

– Barn har godt av å krangle, forklarer psykolog Marion Zoe Ørseng:

– Vi vet at ansikt-til-ansikt-interaksjoner bidrar til å utvikle bedre sosiale ferdigheter, empati og evnen til å forstå komplekse menneskelige følelser. Krangling er en del av disse viktige interaksjonene, og hjelper oss faktisk med å utvikle oss.

Sjekk hvordan du hjelper barna å sette grenser for egen skjermbruk.