Koble deg av – for helsas skyld
Skjermtid kan være både lærerikt, morsomt og sosialt. Men én ting det ikke er, er fysisk! Det er viktig å være bevisst hvordan for mye skjerm kan påvirke både kropp og sinn - og det kan være smart å lage noen tydelige regler for å finne balansen i hverdagen.
Mange bruker for mye skjerm
En filmkveld med gode venner. En videosamtale med mamma. En veibeskrivelse tilbake til hotellet når du har gått deg vill på ferie. Nett, TV og mobil har gjort livet vårt både morsommere, enklere og tryggere.
Men det bringer jommen med seg mye som ikke er så bra også. Som endeløs scrolling og avhengighetsdannende likes.
Du er ikke alene om å streve med å legge vekk skjermen.Nevroforsker Marte Roa Syvertsen
– Mange, meg selv inkludert, sliter med dette, fortsetter Syvertsen.
Faktisk viser Telias egen kundeundersøkelse at så godt som halvparten av oss oppgir at vi blir sittende altfor mye med mobiltelefonen, og like mange forteller at de bevisst forsøker å legge vekk skjermen for å få tid til andre aktiviteter.
Ikke så rart, kanskje, for gjennom skjermen har vi tilgang til et enormt og utømmelig underholdningsunivers – som lett stjeler tiden og oppmerksomheten vår. Mobiltelefonen er designet for å gi oss positive opplevelser gjennom lyder, farger og varslinger. Det gjør den vanskelig å motstå.
Sjekk hvilke innstillinger du kan gjøre for å redusere skjermtiden.
Mye skjermtid kan gi hjernetåke
Ifølge Syvertsen, kan overdreven skjermbruk føre til såkalt hjernetåke, altså en diffus følelse av å være mentalt utmattet eller ukonsentrert.
– Du opplever kanskje at det er blitt vanskeligere å opprettholde fokus over tid? En av årsakene er at du er blitt vant til den konstante strømmen av informasjon og stimuli fra skjermen. Det påvirker hjernens evne til å dykke dypt ned i komplekse oppgaver, som for eksempel å lese lange tekster eller løse krevende problemer, forklarer hun.
I tillegg peker nevroforskeren på at mobilene våre hjelper oss med å huske ting. Både avtaler, telefonnumre og annen informasjon, som hjernen din tidligere ville ha håndtert på egenhånd, får du nå hjelp til av mobilen din.
Vi stoler så mye på mobilene våre, at vi ikke lenger trenger å bruke hjernen til å huske ting.Marte Roa Syvertsen
Fysiske plager og dårlig nattesøvn
De fleste av oss bruker mange timer med øynene klistret til skjermen hver eneste dag. Og vi gjør det stillesittende. Gjerne med nakken bøyd og pekefingeren konstant sveipende.
Forskning FHI har gjennomført med barn og unge tyder på at det er en sammenheng mellom skjermtid over tre timer per dag og muskelskjelettsmerter, spesielt i korsryggen. I tillegg så man økt forekomst av hodepine hos gutter med høy skjermtid.
Det er ved flere studier vært forsket på hvorvidt skjermbruk bidrar til nærsynthet. Her er ikke svarene entydige, men det som ser ut til å være sikkert – er at mer tid utendørs motvirker det.
Som om ikke dette skulle være nok, er det blå lyset fra skjermen ødeleggende for nattesøvnen vår. Det bremser utskillelsen av melatonin, og gjør det vanskeligere å sovne.
Se hvordan gode skjermvaner kan forbedre søvnen din.
Finn balanse i hverdagen
Syvertsen mener det er viktig å skape bevissthet om hvordan skjermbruk påvirker livene våre. Med noen enkle tips, kan du bygge en god balanse mellom teknologi og andre former for stimuli, som gir hjernen din det den trenger for å utvikle seg på en sunn måte.
Har du barn, er det i tillegg viktig at du går foran med et godt eksempel. Barn er ekstra sårbare for skjermens påvirkning.
Sjekk våre tips til hvordan du setter grenser for barnas skjermbruk.