Skjermhelsetips
Sett grenser for skjermbruk
Barn og unge trenger tydelige rammer, og hjernen deres utvikler seg best når de møter grenser og strukturer.
Selvregulering er en ferdighet som modnes over tid. I mellomtiden trenger barn hjelp til å lære hvordan de kan balansere skjermbruk med andre aktiviteter som stimulerer hjernen på en sunn måte. Her er tips til hvordan du kan hjelpe dem.
1. La barna selv sette grensene for skjermtid
Å la barna være med å lage regler for bruk av mobil, gaming og andre duppeditter, gjør at de føles mer rettferdig og blir enklere å følge. Samtidig gir du barnet en følelse av ansvar og eierskap over egne vaner.
Start med en åpen samtale om skjermbruk. Spør om barnets tanker om hvor mye som brukes på skjermen, og om de noen gang føler seg slitne eller stresset etter mye skjermbruk. Dette hjelper med å forstå barnets perspektiv, og gir en myk inngang til å snakke om skjermregler. Sett dere deretter ned og finn frem til noen felles regler som skal gjelde i familien.
Mens mye fokus har vært på innholdet barn eksponeres for, er det tidsbruken som bekymrer meg mest.Nevroforsker Marte Roa Syvertsen
Les om hvordan barna påvirkes av skjerm.
2. Vis interesse og test innholdet
Hva er det egentlig barnet gjør på skjerm? Utdannende og interaktive aktiviteter kan stimulere læring, mens passiv underholdning, som videoer, kan ha mindre verdi. Spør og vis interesse for hva barnet er opptatt av på skjermen.
Pass på at du er nysgjerrig, og ikke kontrollerende. Når dere snakker fint sammen om hva som skjer på skjermen, blir det også enklere å prate sammen hvis barnet skulle oppleve noe ugreit.
Følg med, og last gjerne ned de samme appene du har tillatt barnet å bruke. På den måten får du viktig og nødvendig innsikt i hva som engasjerer barnet, og hvilke mekanismer som kan gjøre det vanskelig å legge vekk skjermen til fordel for andre aktiviteter.
3. Spill sammen
Planlegg aktiviteter der dere bruker skjermen sammen. Hva med å laste ned noen av de samme spillene som barna digger? Det kan gjøre skjermtid til en mer sosial og meningsfull aktivitet for hele familien.
4. Ha en skjermfri hobby
Overdreven skjermbruk kan føre til såkalt hjernetåke, altså en diffus følelse av å være mentalt utmattet eller ukonsentrert.
Skjermbruken vår bidrar til at mange opplever det vanskelig å opprettholde fokus over tid, fordi vi er vant til den konstante strømmen av informasjon og stimuli fra skjermen.
Bli bevisst hva skjermen gjør med helsa
Et godt råd er å sørge for at barnet har en hobby utenom skjerm. Oppmuntre til å lese bøker, tegne, spille musikk, bygge LEGO eller bruke tid på andre stimulerende aktiviteter, som innebærer skjermfri.
5. Konkurrer om minst mulig skjermbruk
Hvem er best på skjermpause? Gjør det til en morsom konkurranse! Se hvem i familien som brukes minst skjerm, og som best klarer seg uten mobilen
Vi lanserer Pauseboksen
Mer tilstede. Bedre søvn. Opp av sofaen! Prøv Pauseboksen du, også. En enkel eske, som gjør det enklere å huske å legge vekk telefonen.
6. Pass på avstand til skjermen
Å være for tett på skjerm kan føre til overanstrengelse av øynene, og trolig øke risikoen for nærsynthet. Derfor er det viktig med nok pauser, og riktig avstand til skjermen. På iPhone finnes en skjermavstands-funksjon. Hensikten er å hjelpe med å redusere risikoen for nærsynthet.
Har du opprettet en Familiegruppe med barn under 13 år, er denne funksjonen automatisk skrudd på.
Ønsker du å aktivere skjermavstands-funksjonen? Slik gjør du det:
- iPhone: Gå til Innstillinger > Skjermtid. Trykk på Skjermavstand, og skru deretter funksjonen på.
7. Snakk om skjermbruk og skjermhelse
Snakk sammen om skjermbruk og skjermhelse innad i familien. Hvis dere bevisstgjør hverandre, blir det også enklere å endre vaner eller ta kontroll over egen skjermtid. Ta gjerne også opp temaet på et foreldremøte på skolen, eller på andre arenaer der foreldre møtes.
Overdreven skjermbruk kan gå ut over kvalitetstid med barn, familie og venner. Pass på at den ikke stjeler for mye av oppmerksomheten - bli bevisst hvilken påvirkning skjermen har i relasjonene dine.
8. Vær et forbilde
Tenk over hvordan du selv bruker skjerm. Barn kopierer foreldrene sine. Hvis du ønsker at barnet skal følge skjermreglene, er det viktig at du følger lignende regler selv. Det kan være så enkelt som å legge vekk telefonen når dere er sammen, eller å redusere skjermbruken din når barnet er til stede.
Vis at du kan legge vekk mobilen, og være til stede i samtaler og aktiviteter uten å la deg distrahere av skjermen. Se på dine egne skjermpauser som positiv påvirkning på både seg selv og de du har rundt deg.