Hvorfor i all verden snakker Telia om å legge vekk mobilen?

– Koble av litt. Skru av TV. Legg vekk telefon, nettbrett og Switch. Ja, hvorfor ikke skru av Wi-Fi et par timer søndag ettermiddag, oppfordrer Telias administrerende direktør Stein-Erik Vellan.

– Aldri har det vært mer krystallklart at vi trenger å ta pauser fra skjermen, sier han.

Stein-Erik Vellan, administrerende direktør, Telia Norge.
Stein-Erik Vellan, adm. dir. i Telia Norge.

Vellan er fullt klar over at han sitter i glasshus. Telia selger mobiltelefoner, ubegrenset data, et uendelig TV- og strømmunivers og lynraskt nett. 

– Men det må gå an å ha to tanker i hodet på en gang, understreker han.

Debatten raser om konsekvensene av overdreven skjermbruk for barn og unge, hvordan sosiale medier er som sukker for hjernen – og hva det medfører av stillesitting, dårlig søvn, hodepine og synsforstyrrelser.

Dette sier eksperten om skjermens negative påvirkning på helsa

Det er veldokumentert at for mye skjerm er skadelig for oss.

Stein-Erik Vellan, administrerende direktør i Telia Norge

– Vår siste svindelrapport viser samtidig at barn og unge med mobiltelefon er ekstra utsatt for telefonsvindel.

Les svindelrapporten: 21 millioner svindelforsøk stoppet i tredje kvartal – barn ekstra utsatt

I 2022 kom Helsedirektoratet med tydelig råd knyttet til hva som er «for mye» skjerm for barn og unge, og i november legger Skjermbrukutvalget frem nye anbefalinger.

Dette er Helsedirektoratets anbefalinger

  • Barn under 2 år: Ingen skjermtid anbefales, bortsett fra videosamtaler.
  • Barn mellom 2 og 5 år: Maksimalt én time om dagen med skjermaktivitet, og det bør være av høy kvalitet.
  • Barn 6 år og eldre: Anbefalingene er mer fleksible, men det er viktig å balansere skjermtid med fysisk aktivitet, søvn og andre utviklende aktiviteter.

Barn fra fem til sytten år bør ifølge Helsedirektoratet begrense passiv skjermbruk – der barna kun sitter og ser på det som ruller over skjermen. I Sverige er de enda tydeligere, med maks tre timer skjermbruk opp til 18 år. 

Forskeren er bekymret - slik påvirker skjermtiden barna

– Det er viktig at vi beskytter de minste, som skal utvikle seg – både fysisk og mentalt. Men vi skal ikke glemme å se oss selv i speilet heller, sier Vellan.

Han oppfordrer alle til å ta grep om sin egen skjermtid, ikke bare for å være gode forbilder for barn og unge – men også for å ta vare på vår egen helse. 

2 av 3 vil kutte ned på sin egen skjermtid, melder Medietilsynet. Men det er vanskelig.

Vi har over tid hatt fokus på dette i Telia, men intensiverer nå arbeidet. Konkret jobber vi med flere initiativer som skal gjøre det enklere for folk å ta kontroll over egen skjermbruk

Stein-Erik Vellan

Først ut er Pauseboksen. Rett og lett en liten pappeske, til å legge vekk telefonene – og andre duppedingser.

– Det høres kanskje enkelt ut med en pappeske! Men jeg føler meg sikker på at dette blir en samtalestarter i mange hjem. Enten det er med venner og familie, eller kanskje også i møter på kontoret? Det handler om å være mer til stede og snakke sammen!Pauseboksen fra Telia, en pappeske med mobiler oppi. Lilla bakgrunn rundt boksen.Pauseboksen er et symbol på og verktøy til å kutte skjermtiden. En klar og til oppfordring til å legge skjermene til side litt oftere. Boksen deles ut gratis i Telias butikker over hele landet. 

For mye av det gode

Telia leverer lynraskt og sikkert nett hjem, med kapasitet nok til både hjemmekontor og gaming. TV fra selskapet har et uendelig tilbud av underholdning, både fra lineære kanaler og de store strømmetjenestene. Og straks er Telia først i mål med utbyggingen av det nasjonale 5G-nettet, som spiller en viktig rolle i digitaliseringen av landet.  

– Vi liker å si, og med rette, at vi bygger og trygger Norge, sier Vellan. 

Teknologien har brakt med seg store fremskritt, som gjør oss lykkeligere og tryggere. Men den har også negative konsekvenser, som gjør oss late, ensomme og avhengige. For det kan bli for mye av det gode.

I en undersøkelse Telia har gjennomført blant egne kunder, svarer 75 prosent av foreldrene at de opplever at barna blir sittende for mye med skjerm. Og fire av ti synes det er vanskelig å balansere barnas skjermbruk med andre aktiviteter. 

Skjermhelsetips: slik setter du grenser for barnas skjermbruk

Mobilen skal berike livet, ikke ta fullstendig over. Det er vanskelig å begrense seg, når vi går rundt med hele godteriposen i lomma. Lett å la seg friste til å ta bare en bit til, og en til.

Stein-Erik Vellan

Han er tydelig på at vi alle trenger litt hjelp, dersom vi skal klare å stoppe.

– Tiden da du fikk kanskje verdens mektigste verktøy i hånda uten veiledning og advarsler er forbi. Vi skal gi deg kunnskapen og verktøyene du trenger for å bruke våre tjenester og produkter på en sunn og positiv måte, sier Vellan.

Hos oss i Telia kan du få gode tips og råd til å ta vare på din egen skjermhelse. Som hvordan du kan beskytte synet ditt ved å tilpasse skjermavstanden eller sette opp foreldrekontroll, enten det er tidsbegrensninger på minstens telefon eller begrensninger for barnas enheter i wifi-nettet hjemme.

–  Vi hjelper deg å koble på. Men vi skal også hjelpe deg å koble av.

Skjermhelsetips: ta styringen på skjermtiden med disse innstillingene