Verdens største IoT-pilot

Tiden hvor sauer forsvinner, eller pines på en fjellhylle, kan være forbi. Oppstartsselskapet Nortrace vil sammen med Telia spore 1000 sauer på sommerbeite i Lyseheiene i Rogaland. Bonden får full kontroll på lokasjon og tilstand.

Video: Telia.

I desember i fjor lanserte Telia, som første operatør i Norden, den nye teknologien Narrowband Internet of Things (NB-IoT). Dette nettverket er regnet som startskuddet for den enorme veksten vi vil få innen tingenes internett (også kalt IoT). I løpet av få år vil antall maskiner, som snakker sammen via sensorer og informerer oss videre, mangedoble seg. Vi snakker flere titalls milliarder dingser på verdensbasis.

Ekstra spennende er det da at verdens største IoT-pilot skal finne sted i Lysheiene i Rogaland til sommeren. Her skal 1000 sauer på sommerbeite spores ved hjelp av en sensor rundt halsen. Slik vil bonden kunne følge hvor de befinner seg og hvordan de har det.

- Denne piloten viser hvordan ny teknologi kan være med på å dekke et reelt behov. IoT er en teknologi som representerer enorme muligheter for svært mange. Sporing ved hjelp av nettverket NB-IoT er ett av de viktigste områdene innenfor IoT og 5G i fremtiden. Nye løsninger kan ventes på omtrent alt som flytter på seg. Ikke bare dyr, men også frakt, containere og transportmidler, sier Jon Christian Hillestad, leder for bedriftsmarkedet i Telia Norge.

Jon Christian Hillestad

Leder for bedriftsmarkedet i Telia Norge, Jon Christian Hillestad. Foto: Telia.

Den digitale gjeteren

Sporingsmodulen rundt halsen til sauene gjør at bonden kan følge hvor de er på telefon, nettbrett eller PC - helt ned til kun én meters feilmargin. Sauebonden Bjørn Høyland fra Jæren etterlyste selv en lettere måte å holde oversikt over sauene sine på, og tok i første omgang kontakt med oppstartsselskapet Nortrace fra Sandnes.

- Hvert år mister vi dyr, og da lurer vi alltid på om de lever eller ikke. Jeg har gjennom mange år testet ut ulike sporingssystemer for sau på utmarksbeite, uten å finne noe som fungerer godt nok eller som lar seg forsvare kostnadsmessig. Derfor kontaktet jeg Nortrace og utfordret dem til å lage et sporingssystem med lang batterikapasitet, forteller Høyland.

Blid sauebonde foran flokken i innhengningen sin og grønne landlige omgivelser.

Nortrace fikk en klar bestilling fra sauebonden Bjørn Høyland fra Jæren på at systemet måtte ha pålitelig toveiskommunikasjon, og til en betydelig lavere kostnad enn systemene som finnes på markedet i dag.

Nortrace kontaktet Telia Norge, og sammen utviklet selskapene en ny type sporingsenhet basert på NB-IoT. Fordelene med denne teknologien er at den kan håndtere et enormt antall enheter. Enhetene er rimelige i innkjøp og bruker svært lite energi. Sensorer som støtter NB-IoT har opptil 10-12 års batterilevetid, og kostnadene ved å bruke denne teknologien er lavere enn på 2G, 3G, og 4G.

Til saue-piloten leverer Telia kommunikasjonsmodulene og oppgraderer mobilnettet for å støtte NB-IoT, mens Nortrace har utviklet selve sporingssystemet med GPS og en nettbasert brukerflate.

- Denne løsningen gjør det enklere å redusere tap av saueliv fordi bonden får beskjed om en sau ikke har beveget seg på en stund. Med NB-IoT har vi også klart å få ned prisen per sporingsenhet, og det gjør det mulig for sauebøndene å spore hele flokken, og ikke bare enkeltdyr, sier Rolf Ørland, utviklingssjef i Nortrace.

Sauebonden selv gleder seg til å slippe sauene ut for sommerbeite:

- Det kommer til å gå raskere å lokalisere sauene ved innhenting til høsten. Vi går en tryggere sommer i møte. Jeg vet akkurat hvor de er og slipper å bruke tid og ressurser på å lete. Dette er jo noe ikke byfolk har noe peiling på, men her kan vi spare mangfoldige dager i fjellet. Det blir spennende å følge med på dem og godt å vite at jeg kan hjelpe hvis noe skulle skje, forteller Høyland.

Produktet har fått navnet Gjeteren og forventes å bli kommersielt tilgjengelig fra høsten 2017 gjennom selskapet Norsk Landbruks Elektronikk AS.

DEL ARTIKKELEN MED DINE VENNER

Fakta om Internet of Things:

  • IoT står for Internet of Things, også kjent som tingenes internett.

  • Begrepet brukes om fysiske objekter som kommuniserer med omverdenen via sensorer.

  • Formålet er å skape nye verdier ved bruk av sensorteknologi, data og IoT.

  • Forventningene er store, og det spås at det vil være 26 milliarder tilkoblede enheter i 2020. Alt fra kjøleskap, maskiner, biler, joggesko, tannbørster, lyspærer, hus og bygninger kan kobles sammen.

Fakta om NB-IoT:

  • Narrowband Internet of Things (NB-IoT) er en ny kommunikasjonsteknologi som gir svært god dekning innendørs, utendørs og under bakken.

  • Denne lavfrekvente teknologien er ideell for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet. Det gjør at batterilevetiden blir svært lang, gjerne over 10 år.

  • NB-IoT fungerer nesten hvor som helst, er kostnadseffektiv og kobler enheter enklere og mer effektivt på det eksisterende 4G-nettet.

  • Teknologien er foreløpig under uttesting og det forventes at den blir kommersielt tilgjengelig i løpet av 2017.

Les også:

9 grunner til å velge Telia

7 serier du må få med deg i 2018

Vil du bli testpilot på OnePlus 6?

Nyheter fra Magasinet

Meld deg på og få nyheter om mobilteknologi rett i innboksen din før alle andre 1-2 ganger i måneden!

Var denne siden nyttig?
Ja
Nei