Nyhet! Tingene dine har fått sitt eget nettverk

Som første aktør i Norden har Telia Norge lansert et eget nettverk for smarte dingser. Bilen din, huset, varmeovnen, vaskemaskinen og alle andre ting skal over på dette nettverket. Den skal skyte fart i utviklingen av maskiner som snakker sammen, og gjøre livet ditt enklere.

Som første selskap i verden tar Telia nå kommersielt i bruk NB-IoT og lanserer Smart Landbruk sammen med det norske innovasjonsselskapet 7Sense og Vestfolds bonden Dag Fredrik Eftedal

Som første selskap i verden tar Telia nå kommersielt i bruk NB-IoT og lanserer Smart Landbruk sammen med det norske innovasjonsselskapet 7Sense og Vestfolds bonden Dag Fredrik Eftedal. Foto: Telia

Vi har lenge hørt om smarte hus og kjøleskap som skal bestille melken hjem. Når kommer den selvstyrte bilen som skal kjøre deg til jobb mens du slurper kaffe og slumrer til dagens avis? Selv om det har vært mye snakk nærmer vi oss nå realiteten med nyheten som kom 14.desember. Telia kan nå som første aktør i Norden fortelle at maskinenes eget nettverk er lansert i Norge.

Nordens første dingse-nettverk løser maskinfloka

Maskiner som snakker sammen og informerer oss om hva som foregår er en del av fremtiden. Vi snakker om wearables, mobiler, dørlåser og sånt som vi kan styre og overvåke på avstand. Likevel har det ikke helt slått an. Til nå har årsakene spunnet rundt høye priser og lav bruksverdi i løsningene. I tillegg trengs det et bedre integrering for maskinene, slik at flere kan snakke sammen, og faktisk gjøre en større forskjell for oss vanlige folk. Telias nye og kostnadseffektive nettverk, Narrowband-IoT (NB-IoT), er spesiallaget for fremtidens maskiner, og vil bidra til å løse dette problemet.

Fordelene med nettverket er at det kan håndtere et stort antall enheter, redusere kostnader, og gi sensorene som sitter i tingene lang batterilevetid. NB-IoT er et smalt frekvensbånd som skiller seg fra vanlig 4G. I motsetning til 4G hvor det går mye data over korte strekninger, går det lite data over store strekninger med det nye nettverket.

Dette gjør det nye dingse-nettverket avgjørende for utviklingen av IoT. Målet er å kunne koble alle enheter på planeten sammen i et fullt integrert system. I dag finnes det 5 milliarder oppkoblede enheter, mens det spås at det vil være 50 milliarder tilkoblede enheter i 2020. For å nå dette målet trengs NB-IoT som kan tilrettelegge for utviklingen.

 

Startskuddet for IoT powered by Telia har gått!

FØRST I VERDEN MED SMART LANDBRUK VED HJELP AV NB-IOT

Under lanseringen ble det presentert IoT-løsninger fra Telia sine samarbeidspartnere. Disse viser hvordan NB-IoT gjør livet enklere for både privatpersoner og virksomheter. Her så vi blant annet det første eksempelet i verden for bruk av NB-IoT i landbruket.

Produktet er et system som overvåker og gjør vanningssystemene bedre og mer presise i landbruket. Vannsprederen påmonteres sensorer som registrerer posisjon ved hjelp av GPS, samt varsler trykkfall og oppgir driftsstatus for anlegget. Sensorenheten er koblet til mobilnettet med en NB-IoT-modul og sender data med jevne mellomrom til bondens mobil. Dette gir muligheten for konstant overvåkning, og en trygghet der lekkasjer og driftsstans kan få konsekvenser. Det norske selskapet 7Sense sammen med Telia står bak utviklingen av systemet.

SMART PARKERINGSPILOT FOR FORFLYTNINGSHEMMEDE

Sammen med APX Systems har Telia også utviklet en pilot for smart parkering basert på NB-IoT-teknologien for forflytningshemmede. Løsningen gjør det enklere å finne ledige parkeringsplasser. Telia har gravd ned sensorer i bakken under parkeringsplassene ved Storo storsenter i Oslo. Sensorene sender informasjon til en mobil-app om hvor det er ledige parkeringsplasser. På den måten slipper brukerne å kjøre rundt på jakt etter plass.

 

Mobilteknologi kan gjøre fantastiske ting, og med kun små tilpasninger i Telia sitt eksisterende prisvinnende 4G-nett vil NB-IoT fortsette å rulle ut videre.

Fakta om NB-IoT

  • Narrowband Internet of Things (NB-IoT) er en ny kommunikasjonsteknologi som gir svært god dekning innendørs, utendørs og under bakken.
  • Denne lavfrekvente teknologien er ideel for ting som går på batteri og som bare av og til sender data via nettet.
  • Det gjør at batterilevetiden blir svært lang, gjerne over 10 år.
  • NB-IoT fungerer nesten hvor som helst, er kostnadseffektiv og kobler enheter enklere og mer effektivt på det eksisterende 4G-nettet.

DEL ARTIKKELEN MED DINE VENNER

Fakta om Internet of Things

  • IoT står for Internet of Things, også kjent som tingenes internett.
  • Tingenes internett er et voksende verdensomspennende nettverk av ting der sensorer, programvare og tilkobling er innebygget.
  • Formålet er å skape nye verdier ved bruk av sensorteknologi, data og IoT.
  • Begrepet brukes om fysiske objekter som kommuniserer med omverdenen via sensorer.
  • Forventningene er store, og det spås at det vil være 26 milliarder tilkoblede enheter i 2020. Alt fra kjøleskap, maskiner, biler, joggesko, tannbørster, lyspærer, hus og bygninger kan kobles sammen.

Les også:

9 grunner til å velge Telia

7 serier du må få med deg i 2018

Vil du bli testpilot på OnePlus 6?

Nyheter fra Magasinet

Meld deg på og få nyheter om mobilteknologi rett i innboksen din før alle andre 1-2 ganger i måneden!

Var denne siden nyttig?
Ja
Nei