Mann på kafé med mobiltelefon

Derfor er 4G tryggere enn åpne nettverk

Når du kobler til åpne trådløse nettverk er det alltid en risiko for at noen får tilgang til dataene dine.

Kafeer, flyplasser, hoteller og andre steder hvor mange mennesker oppholder seg tilbyr ofte gratis trådløst internett for sine besøkende. Det er i utgangspunktet en god ekstraservice til kundene, men det byr også på en del sikkerhetsutfordringer.

Den første utfordringen er at du aldri kan vite med sikkerhet hvem som eier nettverket. Hvem som helst kan i teorien sette opp et trådløst nettverk og velge det navnet de vil på det. Det betyr at det trådløse nettverket «Karls Kaffebar» ikke nødvendigvis tilhører kaffebaren du sitter på, men kan være styrt av noen med onde hensikter.

Den andre utfordringen er at selv om du forsikrer deg om at nettverket eies av rett person, betyr det ikke at du kan føle deg helt trygg. Når du bruker et helt åpent nettverk er i praksis mye av kommunikasjonen din åpen for alle som bruker det samme nettverket. Krypteringsteknologi som HTTPS (som du kan kjenne igjen med en lås ved siden av adressen i nettleseren) gjør det tryggere, men du bør alltid ta utgangspunkt i at andre kan se hva du gjør på åpne nettverk og i verste fall får tilgang til alt på maskinen din.

4G er kryptert

Når du bruker 4G kommuniserer telefonen direkte med basestasjonen som er eid av teleselskapet ditt. Denne tilkoblingen er fullstendig kryptert slik at uvedkommende ikke kan få tilgang til innholdet i det som sendes. Det er heller ikke meldt om noen tilfeller hvor hackere har fått tilgang til brukernes data gjennom 4G-nettverket.

Med fri roaming i EU og EØS, er det nå lettere å bruke data uten å bekymre deg for kostnaden også på ferie. Hvis du trenger ekstra data i en periode, vil også Data Boost gi deg helt fri bruk av data i én eller tre timer for bare 19 eller 39 kroner. Det gjør at du ikke trenger å bekymre deg for verken databruken eller sikkerheten.

Hvis du ikke har noe annet valg enn å koble deg på et offentlig nettverk, bør du velge et nettverk med passord. Selv om passordet er offentlig tilgjengelig, er slike nettverk tryggere enn helt åpne nettverk. Da bør du imidlertid styre unna bruk av viktige tjenester som nettbank og epost som inneholder viktig informasjon.

Dette er kryptering


Kryptering handler om å gjøre innholdet i en melding uleselig for uvedkommende – selv om de skulle klare å få tak i signalet. Hver av de to partene har en hemmelig nøkkel som kan brukes til å «låse» og låse opp» informasjonen slik at kun de to skal kunne lese informasjonen.

Kryptering er basert på veldig vanskelig matematikk, og selv om det teoretisk sett er mulig å knekke krypteringen ved å bruke masse datakraft vil det ta alt for lang tid – særlig siden de to partene bytter nøkler og koder med jevne mellomrom.

Var denne siden nyttig?