Slik endrer teknologi det sosiale livet

Det er en økende bruk av spill på mobil og PC, og sosiale medier. Gjennom fornuftig bruk gir det økt mulighet for et sosialt liv.

Gutt med gaming-headsett sitter foran PC-skjermen og spiller online-spill

Foto: Telia

Teknologien gjør noe med oss, og smarttelefonen endrer livene våre. Vi bruker den til å spille spill, scrolle i sosiale medier eller lese, se film, lytte til musikk. Vi ser at barn og unge bruker enhetene til å lære og kommunisere, samhandle og sosialisere via mobilnettet.

Når det gjelder barn og mobilbruk er det viktig at foreldre har kontroll på hva barna bruker den til. Sikkerhetssjef i Telia har kommet med tips til hvordan man som forelder kan sørge for at barnas mobilbruk blir så sikker som mulig

Sosial gaming

Dataspilling har mønstret kritikk. Det var en frykt for at barn og unge generelt ville bli asosiale og avkoblet fra hverandre og samfunnet. I dag er de mest populære spillene online. De er utviklet slik at spillerne må kommunisere, samarbeide og samhandle for å vinne spillet. Barn og ungdom i alle verdenshjørner sitter og spiller alt fra FIFA til Call of Duty mens de legger taktikk sammen, diskuterer strategier og blir mer kjent. De diskuterer musikk, spill og filmer - over nettet.

Det finnes også flere gode mobilspill for barn hvor de utvikler sin faglige kompetanse gjennom spill og lek. For mange er dette er mer morsom måte å lære på.

Et annet eksempel på at gaming kan være sosialt, er fenomenet «Pokemon Go». Ett enkelt mobilspill har gjort at mange, som ellers ville sittet inne, har vært og lett etter de japanske anime-figurene. Gjennom «Poke-stops» har folk kunnet møte hverandre, kommet i kontakt og dannet samarbeidsgrupper for å jakte Pokemons.

«Pokemon Go» viser oss også at det digitale kanskje vil smelte sammen med virkeligheten i fremtiden. AR- og VR-teknologi vil gjøre oss i stand til å skape flere treffpunkter med hverandre i fremtiden, men kanskje i andre og mer digitaliserte verdener.

Hånd som holder en mobil med Pokemon Go. Park med mennesker i bakgrunnen.

Foto: Unsplash

Barn kan ha mobilabonnementer der foreldrene har kontroll over barnas forbruk. Telias mobilabonnement for barn heter SMART Barn.

Sosiale medier lar oss kommunisere og være sosiale døgnet rundt

For ikke mange år siden kunne barn og unge kun treffe hverandre på skolen og på fritidsaktiviteter. Noen reket rundt i gatene uten noe å finne på. Sosiale medier har endret måten vi holder kontakten med hverandre på, både for unge og voksne. Terskelen for å gi nære og kjente et vink med en tommel opp på Facebook, eller en kort kommentar er lav. Vi SMS-er, snapper, facetimer, liker og deler med venner og kjente ¿ gjerne hele dagen, men også utover kvelden. Mobilen og sosiale medier gjør det enklere å opprettholde bekjentskaper, styrke vennskap, men også å ha tettere kontakt med familiemedlemmer man ikke møter like ofte. Det gjør det også enklere for mange å ta kontakt i virkeligheten.

To menn med ryggen mot hverandre sitter foran hver sin laptop, med mursteinsvegg i bakgrunnen.

Bildetekst: Foto: Unsplash

Et bedre og mer sosialt liv med ny teknologi

Det finnes også eksempler på at teknologi endrer folks hverdag til det bedre. Appen «Welcome!» kan hjelpe flyktninger til å bli kjent med lokale innbyggere og utvikle et sosialt nettverk. Dara Ibrahim flyktet til Norge i 2016 fra Syria. Han forteller at han gjennom «Welcome!» har kommet i kontakt med folk han ellers ikke ville blitt kjent med, og at han har skaffet seg fotball-venner gjennom bruk av appen. Les mer om appen og Daras historie her.

Dara Ibrahim, flyktning fra Syria, sitter på Kulturhuset i Oslo med mobilen i hånda.

På bildet: Dara Ibrahim (26). Foto: Telia, på Kulturhuset i Oslo.

Et annet eksempel som har fått mye oppmerksomhet den siste tiden er roboten AV1. Roboten sørger for at langtidssyke barn fortsatt får opplevelse av å være med på aktiviteter og holde kontakt med venner, selv om sykdommen gjør at de må være hjemme. Uten AV1 hadde disse barna blitt mer isolert. Les enda mer om roboten AV1 og No Isolation her.

Fornuftig konsumering av teknologien

Det finnes helt klart eksempler der bruk av teknologi fører en i en mindre positiv retning. Noen mener at vi blir for opptatt av enhetene våre, at vi blir mindre interessert i å være ordentlig tilstede sammen med dem vi møter. Vi blir overfladiske. Andre frykter at vi blir selvopptatte ved overforbruk av sosiale medier. Vi i Telia tror at dersom vi er bevisste på egen bruk og bruker mobilteknologi på en fornuftig måte, er teknologifremtiden positiv.

- Alt med måte, sies det. Sosialiser deg gjerne med venner online, men ikke isoler deg fra verden rundt. Send hyppigere melding til bestemor, men ikke unngå å besøke henne. Lytt til diskusjonen rundt middagsbordet, men bruk heller mobilen til relevant fakta-sjekk enn å sjekke My Story på Snapchat. Vi i Telia mener mobilteknologi kan gjøre fantastiske ting, og at vi mennesker er fullt kapable til å konsumere teknologien på en fornuftig og fordelaktig måte, sier Markedssjef i Telia, Ole André Skarbøvik. 

Vi har tidligere skrevet om hva som kan være grunnene til at vi blir for opptatt av mobilen, og kommet med tips til hvordan vi kan opprettholde fornuftig bruk av mobilen.

 Telia har også abonnement som passer for ungdom, heller enn de aller minste. Abonnementet heter SMART Ung. 

 

DEL ARTIKKELEN MED DINE VENNER

SMART Barn

  • Ingen kostnader ut over månedsavgiften
  • Et billig abonnement for barn opptil 15 år
  • Fri bruk av samtaler og meldinger
  • Få med ubrukt data til neste måned med Data Rollover
  • Roam Like Home i hele EU og EØS

SMART Barn 1 GB  169,-
SMART Barn 200 MB  99,-

Les mer om våre mobilabonnement for barn


Les også:

9 grunner til å velge Telia

7 serier du må få med deg i 2018

Vil du bli testpilot på OnePlus 6?

Nyheter fra Magasinet

Meld deg på og få nyheter om mobilteknologi rett i innboksen din før alle andre 1-2 ganger i måneden!

Var denne siden nyttig?
Ja
Nei