Plume - appen som sjekker luftkvaliteten

Mange har irritert seg over dieselforbudet i Oslo, tirsdag 17. januar. Tiltaket er en måte å minske miljøutslippene på, og det er det god grunn til. Med en app kan du sjekke luftkvalitet i sanntid, der du er. Mange får seg nok en overraskelse når de ser at Oslo har høyere forurensning enn kjente store millionbyer.

Skjermbilde fra appen Plume Air Report

Foto: Plumelabs.com

Forurensning i lufta er stadig en utfordring det er viktig å ta tak i. Frisk luft er en selvfølge, men kan bli et privilegium for enda fler i fremtiden dersom vi ikke kollektivt tar tak i miljøutfordringene. Om vinteren er det oftere høy forurensning enn ellers i året, som følge av vedfyring, piggdekk og eksosutslipp ved bruk av kald motor i kuldegrader. Det er mange som plages av høy luftforurensning, og noen ganger kan det være så ille at man blir oppfordret til å holde seg innendørs.

Det er flere tiltak man kan gjøre for å begrense miljøutslipp, følge Klimapartnere.no. Oslo, tirsdag 17. januar ble det for eksempel satt inn forbud mot dieselbiler i sentrum.

Telia er opptatt av mobilteknologi og tror store samfunnsmessige utfordringer kan løses gjennom ny fremtidsrettet teknologi. Derfor vil vi anbefale en app som enkelt måler luftkvalitet, og som gjør at vi kan vite når og hvor man bør ferdes på dager med høy forurensning. 

Se YouTube-filmen her om Telias samarbeid med Oslo Bysykkel. Gjennom samarbeidet leverer Telia sanntidsinformasjon om luftkvaliteten i byen.

App sjekker luftkvaliteten

Plume Air Report er en fantastisk app som sjekker luftkvaliteten i sanntid, der du er. Appen forteller deg om det er trygt å gå ut og hvor forurenset luften faktisk er. I oversikten kan du trykke på de fire ulike ikonene; løper, syklist, person med barn og uteservering, og appen forteller om det for eksempel er trygt eller ikke for barn å være ute eller for deg å gjøre en uteaktivitet. Plume bruker blant annet Verdens Helseorganisasjons retningslinjer for analyse av dataene de mottar av luftkvaliteten.

Tirsdag 17. januar forteller appen at i Oslo bør man være forsiktig med samtlige aktiviteter appen lister opp. Altså er lufta såpass dårlig at det anbefales å være forsiktig uansett hva du skal gjøre ute.

Skjermdump Plume Air Report

Skjermdumpene er tatt torsdag 17.01., og viser at luften er særlig dårlig i Oslo. Foto: Skjermdump Plume Air Report

Skreddersydd anbefaling

I appen legger du også til personlig informasjon ved å trykke på tannhjulet øverst til høyre. Her kan du for eksempel legge inn hvor sensitiv du er mot forurensning og hva du vil gjøre utendørs. Det gjør at appen skreddersyr en anbefaling til deg basert på hvilken aktivitet du vil gjøre og når det passer å gå ut for å gjennomføre aktiviteten. Du kan også be om varsel med en rapport fra appen.

Skjermdump Plume Air Report

Foto: Skjermdump Plume Air Report

Plume Air Report overvåker rundt 200 byer over hele verden, og du kan legge til flere byer i oversikten din ved å trykke på globusen øverst til venstre. Det er nok mange som tenker at forurensningen i Norge ikke er verre enn i store byer som Beijing, Mexico City og Los Angeles. Plume Air Report viser derimot at vi ikke alltid har den friskeste luften på jorda. I bildet nedenfor kan du for eksempel se at det er høyere forurensning i Oslo, enn det er i millionbyene Moskva, New York eller Singapore, tirsdag 17.januar.

Skjermdump Plume Air Report over Oslo og internasjonale storbyer.

Høyere forurensning i Oslo tirsdag 17. januar enn i store kjente millionbyer. Foto: Skjermdump Plume Air Report

I tillegg har appen en blogg som gir for eksempel nyttig informasjon om forurensning. Appen er gratis for både Android og iPhone. Last den ned her.

 

 

DEL ARTIKKELEN MED DINE VENNER

Les også:

Hva kan du om musikk?

FM-nettet slukkes og mobilen redder deg

Skal gjøre 1000 sauer smarte

Nyheter fra Magasinet

Meld deg på og få nyheter om mobilteknologi rett i innboksen din før alle andre 1-2 ganger i måneden!

Var denne siden nyttig?
Ja
Nei