Dekker du dine ansattes mobilutgifter?

Det er mye du må passe på som arbeidsgiver, og her kan du sjekke ut hvor enkelt du regner ut mobilskatt.

Det er ikke alltid like lett å håndtere skattepliktige varekjøp og tjenester. Men ved å laste ned rapporter fra nye Min Bedrift, kan vi enkelt hjelpe deg med å kontrollere mobilutgiftene før du leverer næringsoppgaven.

Dame i kontorlandskap sitter og ser på mobiltelefonen sin. Foto: Telia.

Foto: Telia.

Hvis du som arbeidsgiver står som eier av abonnementet, skal det rapporteres inn en skattefordel på 366 kroner i måneden, altså 4.392 kroner for et helt år. Den ansatte kan bruke mobilen for mer eller mindre enn 4.392 kroner i året, men du som arbeidsgiver skal uansett rapportere inn en skattefordel på 366 kroner i måneden. Dekker du også bredbånd hjemme for den ansatte er beløpet allikevel det samme.

I tillegg til sjablongbeløpet, altså det årlige skattefrie naturalytelsesbeløpet på 4.392 kroner, kan arbeidsgiver dekke innholdstjenester kjøpt med mobilen for inntil 1.000 kroner i året skattefritt.

Vi anbefaler alle våre bedriftskunder å bruke selvbetjeningsportalen Min Bedrift

Eksempler på innholdstjenester ansatte kan kjøpe med mobilen:

  • Film- og musikktjenester
  • Nummeropplysning
  • Parkering
  • SMS-stemmer
  • Givertjenester
  • Brusmaskiner

Arbeidsgiver står fritt til å trekke fra et lavere beløp, men det er smart å praktisere lik retningslinje overfor alle ansatte. Hvis dine ansatte bruker mer enn 1000 kroner i året, skal det overskytende beløpet beskattes, eller belastes arbeidstaker. Kan det dokumenteres at deler av beløpet over 1000 kroner er brukt i forbindelse med jobb, er dette også skattefritt. Det overskytende beløpet splittes i en skattepliktig privat del og en skattefri jobbdel.

Det er viktig å ha mobilregningene til de ansatte på stell. Skatteetaten foretar nemlig kontroll av regnskapet inntil ti år tilbake.

4 kjappe du bør vite som arbeidsgiver

  1. For å dekke mobilregningen til din ansatte, må hun eller han ha behov for mobilen i jobbsammenheng.

  2. Det er en fordel for den ansatte å få mobiltelefon dekket av arbeidsgiver. Husk at sjablongbeløpet på 366,- per måned regnes som ordinærlønn, og arbeidsgiver må betale arbeidsgiveravgift på dette beløpet.

  3. Det er smart å ha klare retningslinjer for de ansatte på forhånd om hvordan varekjøp og tjenester skal håndteres. Noen velger å trekke fra første krone, andre trekker alt over 1000 kroner, eller så velger man en høyere grense og innberetter det overskytende som en skattepliktig fordel.

  4. Har du glemt noe? 5. januar er siste frist for å kjøre ekstra lønnskjøring for å rapportere inn beløp man har glemt.

Vil du vite forbruket til dine ansatte? Vi har gjort beregningene for deg. Som Telia-kunde kan du nemlig hente ut rapportene selv! Les mer om Min Bedrift.

Bruk tiden din på andre ting - så enkelt er det:

  1. Logg inn på Min Bedrift.

  2. Velg «Skatterapport tjenester og varekjøp, per abonnent».

  3. Et oversiktlig skjema viser «Bruk» og «Skattepliktig bruk». I kolonnen «Skattepliktig bruk» ser du for eksempel at det skattefrie beløpet på 1000,- allerede er trukket fra hver ansatt. Du kan så avgjøre om dette skal innberettes som en skattepliktig fordel, eller om du vil trekke i lønn

  4. Rapporten kan også hentes ut som en Excel-fil. I den andre fanen i regnearket (oppsummeringsrapport) finner du total bruk av varekjøp og tjenester i kolonne I (Bruk). Har dere avtalt trekk fra første krone er dette beløpet dere benytter som grunnlag for lønnstrekk. Den skattepliktige delen av bruken, altså det som overstiger 1000 kroner, finner dere i kolonne J (Skattepliktig bruk).

Visste du at...

- hvis det er feil på selvangivelsen og ansatte ikke melder fra, kan han eller hun få opptil 60 % straffeskatt.

Vite mer om skatter og regler? Ta en tur innom skatteetaten.no.

Var denne siden nyttig?