Mobilen er blitt viktigere for sikkerheten i fjellet

Nordmenns interesse for fjellet er sterkere enn på lenge. Markedet for fjellhytter økte med seks prosent i fjor og Den norske turistforeningens medlemstall økte for tiende år på rad. Men kunnskap om sikkerhet i fjellet følger ikke automatisk med interessen.

Skitur i solskinn

Foto: Privat

Den norske fjelltur-trenden går over alle vidder om dagen. Bokstavelig talt. Salg av fjellhytter øker, og medlemstallene til Den norske turforening stiger stadig. Generelt er nordmenn godt vant i fjellet, men likevel er det tilfeller hvor folk overvurderer sin egen turevne og trenger hjelp fra redningsmannskap. Sikkerhet i fjellet kan aldri tas nok på alvor uansett hva slags tur man skal på. Tidligere skulle man ikke stole på mobilen i fjellet. Nå er den derimot stadig viktigere for både turgåere og redningspersonell. God dekning sikrer påliteligheten til mobilen. Vi har snakket med fagutvikler for redningstjenesten i Norsk Folkehjelp, Erlend Aarsæther. Han gir tips til hvordan du sikrer deg på tur, og forklarer hvorfor teknologi på innerlomma kan være en avgjørende redning dersom noe skulle oppstå.

Erlend Aarsæther, fagutvikler for redningstjenesten, Norsk Folkehjelp

Erlend Aarsæther er fagutvikler for redningstjenesten i Norsk Folkehjelp. Foto: Norsk Folkehjelp/Ida Kroksæter

Planlegg og vit hva du begir deg ut på

Første bud i fjellvettreglene er å planlegge turen. Det er nok noe de fleste kan tenke seg, men likevel er det ikke alle som tar dette på alvor. Det er faktisk helt vesentlig å forstå hva du begir deg ut på og hvor godt du planlegger i forkant.  

- Det aller viktigste når man skal ut på tur er å planlegge og velge tur etter evne. Det betyr også å forstå hva turen innebærer. Gjør research, søk opp hvilket utstyr som kreves for turen og finn andres vurderinger av turløypa, forteller Aarsæther.

Han har sett mange eksempler hvor denne delen av turen ikke er godt nok vurdert og mange har begitt seg ut på tur uten å være i stand til å takle den. Turister er et godt eksempel, de har tilfeller der redningsmannskaper har hentet ned turister ved Preikestolen iført sandaler og Hello Kitty-paraply i hånda. Han påpeker at i motsetning til turister er nordmenn generelt dyktige friluftsmennesker.

Alt kan planlegges med mobilen

Aarsæther forteller at planleggingen har blitt utrolig enkel med mobilen. Selv for en fjellekspert er mobilen blant de mest nyttige verktøyene for å finne informasjon og kartlegge neste tur. For eksempel er «UT.no turglede» en app hvor du kan søke opp over 7000 fotturer, sykkelturer og skiturer i Norge. Samtidig kan du se bilder og beskrivelser av turer og hytter i nærheten. Last den ned for iPhone her eller Android her.

Andre tips i planleggingsfasen:

Skjermdump, UT.no

"UT.no turglede" gir mange tips til turer. Foto: skjermdump fra appen

Mobilteknologi kan nå være livreddende

Mange redningsaksjoner handler om å redde folk som har begitt seg ut på det Aarsæther kaller lavterskelturer. Det er folk som skal på kortere turer og ikke er forberedt på at fjellet kan forandre seg på minutter. De er ikke rustet for variasjoner i vær og vind, og tåler dårlig å bli utsatt for uhell. Aarsæther mener man på alle turer, korte som lange, må ha ekstra klær, vann og mat i sekken. Oppsiktsvekkende nok mener han også at mobilen er svært viktig å ha med seg på tur. Nå som dekningen er god i nær sagt hele landet, er mobilen et verktøy man i større grad kan stole på. Med dekning er veien til hjelp kort.

Folk på en snødekt fjelltopp, utsikt over mange fjelltopper.

Foto: Luca Fabcic / Twenty20 Standard

Han er også tydelig på at det fortsatt er slik at man ikke skal stole på mobilen alene, men realiteten er likevel det at mobilen og dekning ofte er avgjørende i redningsaksjoner. Som en faktaopplysning forteller han at lyset fra en enkelt mobilskjerm, kan gjøre det mulig for redningshelikopter å oppdage folk ved hjelp av nattsyn så fremt at forholdene ligger til rette.

- Mange av redningsaksjonene vi gjør er å hente folk som har skadet seg eller blitt utsatt for sykdom. Tid er ofte avgjørende for ikke å fryse eller sulte. Det å kunne ringe å gi beskjed selv om det som har skjedd, begrenser tiden voldsomt, forteller Aarsæther.

Han forteller også at det er viktig å spare strøm og være smart med bruken av mobilen. Ta med PowerBank og vær sparsommelig med bruken slik at du har batteri for hele turen. Om vinteren er det lurt å holde mobilen så varm som mulig.

Telia har utvalg av PowerBanks med ulik kapasitet til din neste tur. Sjekk dem ut her.

Har alltid med kart og kompass - men det blir liggende i sekken

Selv har han vært med på utallige redningsaksjoner, og de siste ett og et halvt årene har han utelukkende brukt mobilteknologi gjennom nettbrett til fordel for kart og kompass under redningsaksjoner. Mobilen er altså et verktøy som fungerer for både letemannskap og personene som trenger hjelp.

- Med mobilen har du teknologien i lomma. Der ligger GPS, du kan benytte deg av ulike skredvarslingstjenester, søke opp nærmeste campingplass eller kontakte nødetater, forteller han.

Han har ikke opplevd store problemer med dekning. Det er fordi utbyggingen av mobilnett i Norge er en oppgavene teleselskapene og Telia tar på alvor.

- Dekning har så mye å si i nesten alt vi foretar oss, og kan være et viktig verktøy på tur, både for redningsmannskap og turgåere. Vi i Telia er opptatt av at alle skal få den beste tilgangen på nett, og derfor jobber vi hele tiden med å bygge ut nettet vårt. Når det er sagt er det viktig å ha kart og kompass i sekken som backup, slik at det er mulig å navigere seg ut av turterreng uten å være avhengig av mobilen, forteller dekningssjef i Telia, Tommy Johansen. 

Telias dekningskart. Her ser du dekningen på 2G (til venstre), 3G og 4G. Foto: Telia

 

DEL ARTIKKELEN MED DINE VENNER

Les også:

Trygger deg 24 timer i døgnet

Første bruk av Narrowband-IoT til sjøs

Slik er det å være frivillig i Norsk Folkehjelp

Nyheter fra Magasinet

Meld deg på og få nyheter om mobilteknologi rett i innboksen din før alle andre 1-2 ganger i måneden!

Var denne siden nyttig?
Ja
Nei