Lars Christian Hillestad, Telia Bedrift.

Vil du henge med på IoT? Da bør du kjenne til dette

– Interessen for IoT er voldsom, sier Jon Christian Hillestad. Likevel mener han norske bedrifter har mye å lære.

– Det er veldig inspirerende å kunne skape en arena for felles verdiskapning på denne måten, sier Jon Christian Hillestad i Telia.

Hva skjer når alt kan snakke sammen? Det er det store spørsmålet som verdens innovatører og teknologer jobber med hver eneste dag.

Visjonene om smarte byer og smarte hjem kjenner de fleste. Men hva inneholder de egentlig? Hvilke produkter og tjenester kan skapes, og hvordan kan bedrifter skape verdi for sine kunder? Svaret på det jakter alt fra «eksperimenteringville» innovatører til kommunepolitikere.

For Telia handler det om å legge til rette for at stadig nye ting skal snakke sammen. Allerede om få år forventes det at flere maskiner enn mennesker kommuniserer via Telias nett.

– Interessen for IoT er voldsom. Det siste året fokuseres det mye mer på nye forretningsmodeller som teknologien muliggjør, ikke bare teknologien isolert, sier Jon Christian Hillestad, visepresident i Telia Bedrift.

I høst åpner Telia dørene til andre utgave av sitt IoT Symposium.

– Da vi bestemte oss for å satse på IoT Symposiet og fikk Abelia med på laget, var det fordi vi ville skape den fremste arenaen for IoT i Norge. En arena for håndfast innsikt - der ulike aktører møtes, kan diskutere, bli inspirert og finne potensielle samarbeidspartnere. For oss i Telia handler det om å være en tilrettelegger av teknologi og for forretning.

symposium_1.jpg

Også partnere er tilstede under dagen og viser fram IoT i praksis. Foto: Telia.

«Teknologien ligger til grunn»

I fjor besøkte nærmere 800 personer fra oppstartsselskaper og store, etablerte aktører Symposiet. Hillestad forteller at det har ført til flere samarbeid for både arrangør og deltakere i ettertid. For Telia ble det blant annet partnerskap med teknologiselskapet Effera.

– Samarbeidet med Effera, der vi fokuserer på å digitalisere og effektivisere byggebransjen, er et veldig godt eksempel på hva vi ønsker å få til. Telia vil være en tilrettelegger, den som har verktøyene som trengs for å realisere verdi gjennom IoT. Vi bygger ikke sluttbrukerapplikasjonene, men tilrettelegger infrastrukturen andre trenger for å hente ut data og styre enhetene sine. I samarbeidet med Effera har de den nødvendige bransjekunnskapen og bygger sine produkter og løsninger basert på Telias infrastruktur. Sammen kan vi dermed tilby verktøy som gjør byggeplasser mer sikrere og mer effektive. 

Hillestad legger til;

– Teknologien som ligger til grunn for IoT har vært tilgjengelig en stund. Et av problemene som har gjort at mange ideer ikke har kunnet realiseres, har vært høyt strømforbruk på sensorer og kommunikasjonsenheter. Det siste året har vi jobbet med å rulle ut NB-IoT, en ny mobilteknologi skreddersydd for IoT som er betydelig mer strømgjerrig. Det har trigget en enorm interesse og muliggjør mange nye produkter og tjenester.

symposium_2.jpg

Kjetil Thorvik Brun i Abelia mener norsk næringsliv og offentlig sektor må kjenne sin besøkelsestid. Foto: Esben Johnsen.

Nye muligheter for næringslivet

For samarbeidspartner Abelia, er muligheten til å vise fram de siste fremskrittene i et datadrevet næringsliv, motivasjonen bak samarbeidet med Telias IoT-Symposium.

– Vi ønsker å vise frem bredden i teknologiens bruksområder og de konkrete mulighetene for næringsutvikling, verdiskaping og ikke minst arbeidsplasser som ligger i dette, sier Kjetil Thorvik Brun – leder for teknologi og digitalisering i Abelia.

– Hva mener du er det viktigste som har skjedd siden Symposiet i fjor?

- Vi har sett fremvekst av flere hyllevareprodukter og nye bruksområder. God dataforvaltning har gått fra å være en hype til å bli en trend. Ytterligere gjør IoT det mulig for norsk næringsliv og offentlig sektor å kapitalisere på telekombransjens investeringer i digital infrastruktur.

symposium_3.jpg

Nærmere 800 deltok under første Symposium i fjor, i år har Telia utvidet kapasiteten og lagt arrangementet til Skur 13 på Filipstad. Foto: Telia.

Thorvik Brun synes det er på høy tid at norsk næringsliv og offentlig sektor kommer på banen og utnytter mulighetene.

– Vi har verdens fremste digitale infrastruktur og en digitalt fremoverlent befolkning – dette er en unik mulighet til å skape nye vekstbedrifter og verdensledende løsninger basert på IoT.

Stor modningsgrad

Hillestad og Thorvik Brun er opptatte av at Symposiet har størst fokus på tingenes internett i praksis. De ønsker å være konkrete, vise til reelle caser og faktisk verdiskapning. Også kommer inspirasjon og fremtidsvisjoner på toppen.

– Vi har sett en stor modningsgrad i markedet innen IoT, og det er stadig flere konkrete produkter og tjenester som utvikles og lanseres. Telia er involvert i en rekke prosjekter med våre samarbeidspartnere, og vi ser stor verdi i å dele av erfaringene vi har gjort oss, hva man bør tenke på ved valg av ulike teknologier og hvordan man kan endre forretningsmodellen sin for å skape økt lønnsomhet og sikre bedre effektivitet med IoT.

Telia arrangerte IoT Symposium i samarbeid med Abelia. Video: Telia

Årets IoT Symposium har vi titulert The NEXT – og dagen vil foregå i tre akter; The next Norway, The next world og The next is now.

– I hver kategori har vi invitert noen av landets - og verdens fremste eksperter til å dele sine tanker, utfordringer og konkrete eksempler på mulighetene som foreligger. Både politiske krefter, start-ups, gründerbedrifter, verdensledende selskaper og akademia. Målet vårt har vært å kunne tilby en så total oversikt over landskapet per i dag som mulig, sier Jon Christian Hillestad.

Blant foredragsholderne finner man blant annet Erna Solberg, sikkerhetsekspert Mikko Hypponen fra F-Secure og redaktør i teknologipublikasjonen WIRED, Jeremy White. Nytt av året er også en egen morgenøkt før hovedarrangementet.

– I fjor fikk vi tilbakemelding på at samarbeidspartnere ønsket seg en egen sesjon for nettverking, det har vi tilrettelagt for i år. Flere av våre samarbeidspartnere har funnet sammen gjennom vårt IoT Nettverk. Det er veldig inspirerende å kunne legge til rette for felles verdiskapning på denne måten.

symposium_4.jpg

Dette er IoT:


IoT står for Internet of Things, også kjent som tingenes internett.

Begrepet brukes om fysiske objekter som kommuniserer med omverdenen via sensorer.

Tingenes internett er et voksende verdensomspennende nettverk, hvor ting snakker med hverandre og så til oss mennesker.

Formålet er å skape nye verdier og spare ressurser ved bruk av sensorteknologi, datateknologi og nettverksteknologi.

Forventningene er store, og det spås at det vil være 26 milliarder tilkoblede enheter i 2020. Alt fra kjøleskap, maskiner, biler, joggesko, tannbørster, lyspærer, hus og bygninger kan kobles sammen.

Var denne siden nyttig?