Ekspertfotografens tre tips til bedre mobilbilder

Det er mange flinke mobilfotografer i vårt langstrakte land. Her kan du få noen råd om fotografering med mobil fra en av Norges mest anerkjente fotografer.

- Det som er fantastisk med fotografi, er at det er så universelt. Det krysser alle barrierer og generasjoner, og alle forstår jo fotografi på et visst nivå. Det gjør det til et fantastisk medium å kommunisere med.

Det sa Jonas Bendiksen i ukens episode av Mobilfotografene på NRK. Jonas er som eneste nordmann medlem av det meget prestisjetunge fotobyrået Magnum Photos, og var hoveddommer i ukens finale. Der kom han med tre tips til deg som vil jakte på de mest interessante motivene og ta de beste bildene med mobilen din.

1. Gjør det du er god på

Det høres kanskje ut som en selvfølge, men å kjenne sine styrker og svakheter er avgjørende dersom du har lyst til å bli en god fotograf. Kanskje du har en forkjærlighet for å fortelle historier gjennom mennesker og portretter? Å jobbe med det som interesserer oss aller mest, fører ofte til et mer lidenskapelig sluttprodukt. Spill derfor på dine sterke sider! Samtidig er det viktig å huske på at gode fotografer alltid utfordrer seg selv. Beveger du deg utenfor komfortsonen din, kan du fort fange noen svært interessante øyeblikk.

2. Bruk beina!

Som fotograf må du virkelig jobbe for å finne de beste motivene. For å oppdage de skjulte perlene, må du lete og oppsøke steder de fleste bare går rett forbi. Når du har funnet et motiv du liker, er kun halvparten av jobben gjort. Da gjelder det å bevege seg enda mer for å fange motivet fra forskjellige vinkler. Ikke vær en latsabb! Utforsk situasjonen og konstruer bildet slik at du får ut hele potensialet.

3. Ikke la deg lure av overflaten

Det er mye som ser trist og lite innbydende ut på overflaten, men som likevel kan være en gullgruve av gode motiver. Det er nemlig ikke noe mål i seg selv å ta de mest pittoreske bildene. Det er fint med landskapsbilder, men det skal mye til for å overraske med noe spennende som folk ikke har sett før.

Det kan du klare dersom du beveger deg ut i ukjent terreng og utforsker tilsynelatende kjedelige steder. Det kan for eksempel være en søppelfylling, som kanskje er det tristeste stedet av dem alle. Men for et hav av motiver! Kanskje vi trenger en påminnelse på alle de utrolige tingene vi kaster hver dag?

Et industriområde er også fullspekket med interessante fotomotiver. Her er det viktig arbeid som blir gjort av mennesker med mange historier. Med andre ord er det en ypperlig mulighet for å ta med mobilen din og gjøre gull av gråstein.

Tar du utfordringen?

Hanne Jonassen vant konkurransen med dette bildet.
Foto: Hanne Jonassen/NRK

DEL ARTIKKELEN MED DINE VENNER

Les også:

Nyheter fra Magasinet

Meld deg på og få nyheter om mobilteknologi rett i innboksen din før alle andre 1-2 ganger i måneden!