Slik blir hjemmet ditt smart

Teknologinyheter lanseres for tiden raskere enn Usain Bolt løper 100 meter. Det nye store er smarte hjem, som gjør at du kan styre hjemmet fra mobilen. Å brygge kaffen fra sengen er kanskje en overdrivelse, men det finnes god nytteverdi blant disse dingsene som er knyttet til sikkerhet og familie.

Par som styrer hjemmet fra sin mobil

Tenk deg at telefonen kan finne klokken din eller at du kan skru på hvitevarene fra mobilen. I fremtiden vil det være uendelige muligheter, og nesten alt du eier kommer til å tenke for deg. Kjøleskapet vil registrere hva du mangler og hva som har gått ut på dato, for deretter å sette opp en handleliste for deg og sende den til mobilen din. Det virker kanskje utrolig, og for noen unødvendig. Men det er nyttig at du kan være helt trygg på at hjemmet er sikkert mens duer på ferie eller at barna kan låse seg inn uten å engste seg for om de klarer å skru av alarmen eller ikke. Dette er blitt mulig fordi forbrukerelektronikk har fått tilgang til Internett og at mobilen kan kobles til det samme nettverket.

Sikkerhet i hjemmet har alltid vært viktig, og i fremtiden vil det være mye enklere å ha et sikkert hjem. Det er blitt mulig å koble strøm, lys, alarm, varme og inngangsdør til en smart enhet, der alt kan styres gjennom trådløse nettverk. Tingene er blitt så smarte at de lærer deg å kjenne og lever et liv som er tilpasset ditt eget.

Familie på ferie

Ro på ferie

Først og fremst er disse funksjonene praktiske fordi de gir kontroll over boligen din uansett hvor du befinner deg. Har du glemt å låse utgangsdøren, er det bare å gjøre det fra mobilen. Er du på ferie, kan du skremme tyver ved at lysene fortsatt skrur seg av og på i et mønster gir inntrykk av at du er hjemme. Oppdager du at du har glemt å lukke et vindu eller har litt for høy temperatur i huset, kan du ordne dette med mobilen. Smart-house og HDL Nordic er eksempler på leverandører som tilbyr slike hjemmepakker med tilhørende mobilapp.

Videochat på mobil

Praktisk låsmekanisme

Smarte hjem er også nyttig for hele familien i hverdagen. Siden foreldre kan styre huset fra telefonen, trenger de ikke engste seg for om barna kommer hjem til låst hus eller ikke vet hvordan de skal skru av alarmen. En annen utrolig praktisk funksjon med digital huslås, er at det er mulig å opprette engangskoder til døra. Det vil si at du slipper å få kjeft når du kommer for sent til jobb fordi håndverkeren kommer hjem til deg for å jobbe. Da kan du enkelt opprette en kode som fungerer for denne ene gangen.

Familie som styrer strøm via mobil

Spar strøm

Smarte hjem har løsninger for lyssetting i hele huset. Det gjør at du kan skru av hvilke lyskilder du vil og lage ditt eget mønster. For eksempel kan du velge at lysene skrur seg svakt på hvis du står opp om natten eller at lysene dempes når rommet står tomt. God belysning er også viktig for et godt innemiljø. Noen leverandører, som for eksempel Philips, har til og med fargesetting på lyspærene. Philips kommer med produktet og appen Hue som lar deg styre lyssetting og farger fra mobilen. Så hvis du er en romantiker og ønsker å være omgitt av solnedgangens farger hver kveld, finnes det ingen hindringer for det. I tillegg kan du i et smart hjem overvåke og regulere temperaturen fra mobilen. Dette gjør det lettere å spare strøm og skape et godt inneklima.

Å ha direktetilkobling til vaktsentral på alarmsystemet, er i dag ikke noe nytt. Det er heller ingen nyhet å ha en app på telefonen der du kan styre lyset eller stereoanlegget. Men det er blitt enda enklere å ha oversikt over det som skjer i hjemmet ved at alt er samlet i samme system og i samme app gjennom samme nettverkstilkobling. Gjør det verden til et bedre sted? Vel, kanskje litt. Mobiltelefonen og internettdekningen gir oss i alle fall fantastiske muligheter. 

DEL ARTIKKELEN MED DINE VENNER

Les også:

Nyheter fra Magasinet

Meld deg på og få nyheter om mobilteknologi rett i innboksen din før alle andre 1-2 ganger i måneden!