Fra datingapp til en digg date

Ingen har sagt at det er lett å finne en kjæreste. Vi har samlet tips fra noen eksperter på hva du skal tenke på, hvordan du skal presentere deg på datingappene og noen tips til selve daten.

Foto: Telia

Mobil og nettdating har gått fra å være cheezy til å bli fullstendig akseptert. Vi gir deg en mini-guide før du kaster deg over Tinder, Match eller andre datingapper og vil lede deg gjennom den første daten.

Lag den perfekte datingprofilen

De fleste eksperter sier det er viktig å kjenne seg selv for å vite hva du skal skrive. Hvordan vil et liv med deg være? Hvordan vil du ha det? Ann Kristin Haugen holder datingkurset «Singel? Bli en kjærlighetsmagnet» og lister opp en rekke spørsmål som du kan stille deg selv i Tara.no og som du kanskje kan nevne i din presentasjon:

 • Hva ønsker du VÆRE med en partner? Nær? Åpen? Glad? Finne ro? God venn? Samtalepartner?
 • Hva ønsker du å GJØRE sammen med en partner? Hverdagsting? Spise god mat? Aktiviteter? Kos? Kysse? Diskutere? Reise?
 • Hva ønsker du å GI? Varme? Omsorg? Oppmerksomhet? Oppmuntring? Anerkjennelse? Støtte?

Hvis du ikke helt vet hvor du skal begynne, kan du hente tips fra boken Kjærlighetens fem språk. Her beskriver samlivseksperten Gary Chapman måter vi alle uttrykker kjærlighet på. Noen liker det ene mer enn det andre. Hvis du går gjennom listen under så finner du kanskje aktuelle ting å skrive om i presentasjonen.

 • Fysisk nærhet: vennlig berøring, kyss, kos, intimitet.
 • Tid og oppmerksomhet: å være fysisk og psykisk til stede, gjøre noe sammen.
 • Verbal bekreftelse: gi komplimenter; si "jeg elsker deg", så fin du er i dag".
 • Gaver: små eller store oppmerksomheter som viser at du kjenner ham/henne godt.
 • Tjenester: å ta husarbeid, gjøre innkjøp, skrape is av frontvinduet, hente take-away mat.

Foto: Amazon.com

8 konkrete råd for presentasjonen

Vi har snakket med noen som er aktive på datingappene og fått konkrete råd som du bør følge før du lanserer deg selv:

 1. Dette bør bære opplagt, men sjekk rettskrivningen. Klarer du ikke sette punktum og stor bokstav så blir det etterlatte inntrykket heller dårlig. Skriv teksten i Word først og sjekk rettskrivingen før du limer inn teksten.

 2. Ha flere bilder av deg selv. Profilbilde, helfigur og aktivitetsbilde er et minimum. Husk å smile. Forsøk å ta bilder som viser deg slik du faktisk ser ut. Det er bedre å positivt overraske noen på utseende, enn å skuffe dem man møter. Vekk med solbrillene.

 3. En fin måte å finne ut av hva du skal legge ut er å forestille deg hva du ville sagt til en totalt ukjent person du møtte for første gang.

 4. Unngå de kjente og vante klisjeene som «liker turer i skog og mark», «jeg må bare oppleves», «jeg har glimt i øyet» eller «jeg er en leken type». Da virker det som om du ikke har en egen personlighet. 

 5. Ikke skriv hva du ikke leter etter. Det kan virke dømmende og lite flatterende selv om du skulle skrive "liker ikke folk som snuser". Det er bedre å avklare dette om du kommer til å melde med personen privat.

 6. Om du har mye på hjertet så skriv. Desto mer folk får vite, jo mer interessant kan du fremstå. Samtidig trenger du ikke formidle noe som setter deg i et dårligere lys enn nødvendig. La det mest intime som «har blitt dumpa flere ganger», eller «er en stille person» være noe som folk kan få ta stilling til selv. Husk at det i første omgang handler om å komme i dialog.

 7. Hvis du ikke vet hva du skal skrive så ikke skriv det. La da heller være å skrive noe mer.

 8. Ikke seksualiser presentasjonen din. Du kan være interessert i sex, men det passer seg dårlig å bruke seksuelle preferanser, ønsker og nakenhet foran totalt ukjente mennesker. Med mindre det er slik du er i virkeligheten.

Foto: iStockphoto

Tid for et møte

Våre eksperter via datingappene har også noen råd til deg for når det passer å foreslå et møte, og hvordan du skal gjøre det:

 1. Du skal ikke foreslå et møte for tidlig. La det gå noe tid og vurdér hvor godt du kjenner personen. Er du for tidlig ute kan du oppfattes litt desperat. Et godt tidspunkt er når de private meldingene begynner å gjenta seg.

 2. Hvis du foreslår et møte, så kall det en "kaffe", "møte" eller "treff". Kaller du det en "date" skapes det med en gang høyere forventninger og assosiasjoner, som gjerne kan kobles til det litt kleine som stillhet og kjedelige samtaler.

 3. Få det første møtet til å fremstå uforpliktende og gjerne med begrenset tid. Ikke legg opp til en dyr middag eller reise. Det er ikke sikkert møtet klaffer og du må gi dere begge rom til å backe unna. Innledningsvis kan du si at du har en avtale senere. Hvis daten går fint så kan du avlyse "de andre planene", men husk å uansett gi deg mens leken er god. Det er bedre å la personen sitte igjen med et inntrykk av at han/hun vil ha mer, enn det motsatte.

Foto: Telia

Slik forbereder du deg best til møtet

Du har sett alpinløpere stå å visualisere løypen før de setter utfor. Du skal gjøre det samme. Når du vet hvor dere skal treffes, så oppsøk stedet og forsøk å tenke gjennom situasjonene som kan oppstå. Orienter deg om stedet, bordplasseringene, menyen og klientellet. Våre datingeksperter gir gode råd:

 1. Tenk gjennom hvordan du kan fremvise vennlighet og høflighet. Reise deg gjerne når personen kommer. Smil og ta gjerne jakken, dra ut stolen og tilby den beste plassen. Jo, det gjelder begge kjønn.

 2. Det kan være lurt å tenke gjennom noen samtaleemner som du kan lansere. Det kan være ting fra de private meldingene dere har sendt hverandre eller ting som har skjedd i mediene. Vær ikke redd for å virke springende. Har du sett stand-up show så hopper de fra det ene til det andre, uten nødvendigvis å ha en smooth overgang.

 3. Dress for success. Kle deg penere enn normalt. Du skal møte en helt ny person og du viser respekt når du pynter deg litt. Forsøk å kle deg i noe du føler deg vel i og som kan være med å fremheve dine positive sider. Spandér på deg noe nytt som gjør at du føler deg grrreat! Det gir selvtillit. Førsteinntrykket er avgjørende for mange, og klær skaper folk, som man sier.

Foto: iStockphoto

Selve møtet ­- en lek

Det er mange som blir ekstremt nervøse foran det første møtet. Det er ikke mulig å unngå at man kan være litt spent. For alle slike møter handler det om å være forberedt. Hvis du forbereder deg godt vil du føle deg tryggere. Husk at daten din allerede har tatt et valg om å møte deg, så du er allerede innafor og likt. Det er all grunn til å føle seg selvsikker.

Forvent ikke for mye av det første møtet. Gjør det hele til en lek. Det er tusenvis av ting som kan gjøre deg attraktiv for den aktuelle personen, så la den indre stemmen din holde deg positiv. Du skal ikke la deg skremme av at dere må føle dere litt frem. Det du leter etter er likheter. Du skal forsøke å finne ting dere begge liker, som musikk, aktiviteter, filmer og serier. Kanskje har dere opplevd samme situasjoner, vært på samme sted, har søsken eller rare foreldre? Snakk om det. Ikke forsøk å fremstå for original. Det er det motsatte av å finne likheter og kan virke avskrekkende. Hvis du har noen originale sider, så la det vente til en eventuelt senere date.

Gi den andre din fulle og hele oppmerksomhet. Når du først sitter der er det viktig å ikke la blikket hele tiden vandre over på andre personer. Du skal selvfølgelig ikke sitte og stirre, men lar du blikket vandre når den andre forteller deg noe, så kan du gi gale signaler.

Etter møtet

Vær så ærlig du synes du kan, uten å såre den andre. Uansett er det fint å takke for et hyggelig møte. Hvis du har lyst til å møte personen igjen, så ikke spør om det, men hør om hva denne syntes om møtet dere hadde. Kanskje kan du referere til deler av samtalen, noe du syntes var morsomt eller interessant med personen. Hvis du får bekreftelse på at hun også likte å snakke med deg om disse tingene, så kan tiden være inne: Spør om dere kan treffes igjen! Igjen så må du ikke virke for ivrig, men holde igjen akkurat nok til at den andre får en følelse av litt usikkerhet. Denne usikkerheten er noe du senere vil nyte godt av når du spør om dere skal treffes igjen. Spørsmålet vil da fungere som en positiv forløsning.

Som du forstår så kan det være mye å tenke på. Etter hvert så Lykke til! 

DEL ARTIKKELEN MED DINE VENNER

Les også:

Nyheter fra Magasinet

Meld deg på og få nyheter om mobilteknologi rett i innboksen din før alle andre 1-2 ganger i måneden!