Gjør din eldre og «dumme» bil smart

Med boksen og appen fra Telia Sense kan du enkelt gjøre din eldre bil til en «smartcar». Ved å koble boksen i bilens diagnoseport kan du på 1,2,3 få en helt ny bilopplevelse.

Foto: Telia

Telia Sense består i all hovedsak av en liten boks og en app. Boksen inneholder blant annet GPS, akselerometer, gyroskop, WiFi og 4G. Det hele kobles til bilens OBD-port (On Board Diagnostics) og dermed er bilen din blitt en WiFi-hotspot. I 2001 kom det nemlig et EU-påbud om OBD-port i alle biler, og det er denne kontakten Telia Sense bruker for å gjøre alle biler til «connected cars».

Video: Telia

Bilen forteller deg hva som skjer

Via Telia Sense-appen får du tilgang til all informasjon som tidligere har vært forbeholdt dyre bilverksteder. Med appen kan bilen enkelt gi deg feilmeldinger, men også informasjon om for eksempel vinduer eller dører som er åpne, og du vil kunne få et varsel dersom noen bulker bilen din. For nervøse foreldre med nye sjåfører i huset, vil appen også kunne si fra hvor bilen er og hvilken fart den holder.

Se for deg en bil full av unger på vei til fotballturnering i Danmark. Et ikke usannsynlig scenario for norske foreldre. I baksetet skal fotballspillerne snappe, streame musikk og chatte. Med Telia Sense i bilen er WiFi-dekningen ikke noe problem, og med Roam Like Home betaler du ikke noe ekstra for roaming når du passerer svenskegrensa, eller når du krysser Storebælt-broen.

Fordeler og fjernstyring

Kanskje er firmabilen av eldre, dum modell? Med Telia Sense vil føring av kjørebok bli en lek. All informasjon du trenger vil være lett tilgjengelig i appen og kjøreboken gjør seg egentlig selv. Videre er det jo tenkelig at andre tjenester også vil bli tilgjengelig. Hva med muligheten til å sette på varmeapparatet fra sengekanten en iskald vintermorgen? Eller hva med å kunne tute eller blinke med lysene hvis du ikke husker hvor bilen står parkert? Appen skal også gi deg oversikt over kjøremønsteret som igjen gir full oversikt over drivstofføkonomien. Kanskje familien kan kjøre mer miljøvennlig, bensinbesparende eller til og med sikrere? Et svensk forsikringsselskap har sågar introdusert muligheten for å gi rabatter, basert på dokumentert kjøremønster, noe som enkelt hentes ut via Telia Sense.

Foto: Telia

Men det er en liten hake... Telia Sense er ikke tilgjengelig i Norge, ennå. Det er ventet at Telia Sense blir tilgjengelig i Sverige i løpet av sommeren 2016, men vi håper på at det ikke går så lang tid før den også kommer her til lands. Mobilteknologi gjør fantastiske ting - i Sverige først denne gangen.

DEL ARTIKKELEN MED DINE VENNER

Fordeler med Telia Sense

  • WiFi-Hotspot via 4G

  • Se hvor bilen er til enhver tid

  • Få varsling hvis noen bulker bilen

  • Hent ut kjørestatistikk

  • Sjekk drivstofføkonomi

  • Få feilmeldinger og vedlikeholdsvarsler

Les også:

KOMP lar deg snappe med besteforeldre

Hvordan blir kjendis-Norge hacket?

Slik blir nye Snapchat

Nyheter fra Magasinet

Meld deg på og få nyheter om mobilteknologi rett i innboksen din før alle andre 1-2 ganger i måneden!

Var denne siden nyttig?
Ja
Nei