Telia dekker stadig mer

Telias store dekningsløft fortsetter, og per september 2015 har 94% av Norges befolkning superdekning fra NetCom (nå Telia). Målet vårt om 98% 4G-dekning i løpet av 2016 er ikke lenger et hårete mål, men en realitet som rykker stadig nærmere.

"Bare i løpet av uke 36 og 37 satte vi opp 195 nye 3G- og 4G-basestasjoner fordelt på over 60 kommuner. Nå har allerede 94 % av Norges befolkning mobildekning med 4G fra NetCom (nå Telia)", forteller Tommy Johansen, dekningssjef i Telia, "faktisk går dette så fort nå, at disse tallene sannsynligvis er foreldet når denne artikkelen publiseres", ler han.

Vanskeligere enn i Danmark

For å illustrere hva et slikt dekningsløft egentlig innebærer i Norge, kan du tenke på følgende: Norge har mer enn 100 000 km kystlinje, noe som faktisk er verdens nest lengste. Kun Canada har mer. Dette er ingen jevn og fin kystlinje, men en kystlinje som ser ut som om noen har hugget i den med øks og inneholder nesten 1200 fjorder. Disse er omkranset av bratt granitt, noe som gjør at mobilsignalene kastes rundt fra fjell til fjell. Derfor er vi nødt til å bygge en stor tetthet av basestasjoner. Legg så til at nesten halvparten av landet vårt er dekket av fjell og vidde, med høye topper og trange skar, så skjønner du at det å bygge å ut mobildekning i Norge er vanskeligere enn for eksempel i Danmark eller England.

"Det som egentlig ikke skal la seg gjøre, det er veldig attraktivt for oss i NetCom (nå Telia)", sier Johansen, "det er på en måte hele greia vår".

"Vi har jo utfordret grensene fra dag én, da vi på nittitallet utfordret selveste Staten og deres telemonopol. I 2009 var vi de første i verden som lanserte 4G, og i 2013 vant vi myndighetenes frekvensauksjon og forpliktet oss som eneste mobiloperatør i Norge til å gi 98 % av Norges befolkning superfart på mobilen innen 2018. Kort tid etter dette gikk vi ut med at dette målet skal vi klare allerede i 2016, to år før kravet. Vi kunne jo sittet på gjerdet som de andre, men det er ikke slik vi tenker.

Noen må gå foran og vi liker at det er oss.

Det er ikke størrelsen det kommer an på

Å skulle utstyre Norge med full 4G-dekning er altså ikke en enkel jobb og mange tror at det er bedre dekning i byen enn på landet. Det stemmer ikke helt.

"For oss er det viktig at du skal det samme gode tilbudet om du bor og ferdes i byen eller på landet. Så både Norges minste by, Kolvereid på Nærøy i Nord-Trøndelag, og Norges minste kommune, Utsira i Rogaland, har full 4G fart fra NetCom (nå Telia). Selvfølgelig vil det alltids være bedre dekning og kapasitet midt i Oslo sentrum enn midt på Hardangervidda, men det er som sagt et mål for oss at du skal kunne stole på at du har dekning med Telia uansett hvor du velger å bo".

Er du nysgjerrig på hvordan dekningsløftet vårt ligger an eller om du har 4G der du er, finner du nyttig informasjon på våre nettsider.

Har du riktig telefon?

For å få fullt utbytte av hastighetene med 4G, må telefonen din ha den riktige teknologien. Er telefonen din eldre enn tre-fire år, kan det godt hende at den kun håndterer 3G og da bør du kjøpe en nyere modell for å få full superdekning. Telefoner med 4G finner du her.

DEL ARTIKKELEN MED DINE VENNER

Les også:

Nyheter fra Magasinet

Meld deg på og få nyheter om mobilteknologi rett i innboksen din før alle andre 1-2 ganger i måneden!