Best på dekning, hastighet og stabilitet

Hittil i år har Telia vunnet 3 tester relatert til dekning, hastighet og stabilitet. Det gjør du som Telia-kunde nå har Norges beste 4G-dekning. - En posisjon vi ikke komme til å gi fra oss så lett, sier dekningssjef Tommy Johansen i Telia.


Flere tester av mobilnettet avgjør dekningskampen i Norge hvert år Foto: Telia

Konkurransetilsynet ga i desember Telia prisen «Årets Mobiloperatør 2015» for rekordartet utbygging i Norge. Resultatet viser seg nå. Av flere uavhengige tester fra tre ulike aktører så vinner Telia frem på dekning, hastighet og stabilitet. Det gjør at du som Telia-kunde har Norges beste 4G-dekning.

Dekningssjefen i Telia Tommy Johansen sier det har vært hardt arbeid å nå slike resultater.

- Du skal vite at posisjonen Telia nå har er hardt tilkjempet. Vi vet hvor viktig dekning er for kundene våre. Selv om det har bølget litt frem og tilbake de siste årene på hvem som har hatt det beste mobilnettet, så ser vi endelig frukter av det utrettelige arbeidet vi har lagt ned på å ta storeslem, sier Johansen.

Er du ikke allerede kunde? Bytt til Norges beste nett i dag her!

Best på dekning, hastighet og stabilitet

Det er viktig å påpeke at dekningstester er ferskvare. Det kan variere fra år til år. Forbrukerombudet er tydelig på at testene må være uavhengige, objektive og de nyeste. Fire store dekningstester har blitt gjennomført det siste året. Alle er uavhengige, og alle nyter stor respekt hos myndigheter og fagfolk.

Det har vært brukergenererte undersøkelser fra Ookla. Dekningsundersøkelser gjort av fagfolk i Tek.no. Men ikke minst store studier på dekning av det velrennomerte analyseselskapet Simula Research Laboratory.

Dette er resultatene:

HASTIGHET - brukernes dom
Ooklas test på hastighet baserer sine funn på faktisk målte forhold fra reelle brukere. Undersøkelsen er «crowdsourcet»; fra en app som brukerne laster ned leveres målingsdata, som deretter bearbeides og skaper et dekningskart. Her blir Telia omtalt på følgende måte:

Ookla (Last ned appen her: Android / Apple)
- Største gjennomsnittlige nedlastningshastighet med stabil avstand til Telenor de siste seks månedene (Q2/Q3 2016).

Hva betyr det for deg som Telia-kunde?

For å streame film og musikk, eller sende bilder eller dokumenter må du ha en viss hastighet for at du skal oppleve det som tilfedsstillende. Det skaper usikkerhet når nedlastningsikonet står og spinner. Det skaper også en viss irritasjon om filmen hakker eller musikken stopper. Som Telia-kunde er det nå et faktum at du har det beste mobilnettet. Det betyr at du kan være sikker på at hakking og stopp skjer færre ganger enn med andre leverandører.

DEKNING - "jevnt over færre huller"

Ookla-undersøkelsen måler også dekning. Telia scoret best også her. Likevel var det stor spenning knyttet til dekningstesten fra Tek.no. Tek.no-testen går for å være den mest troverdige uavhengige dekningstesten i Norge. Mer enn 2000 målinger gjort av fagfolk som har kjørt 5000 km på kryss og tvers i landet. Mai 2016 kom dommen.

- Når vi har kåret vinneren har vi sett på hvilken operatør som gir deg gode hastigheter (som vi har definert som mer enn 15 Mbit/s) og samtidig har færrest «huller» i dekningen sin - altså steder der du får svært lave hastigheter. -Telia har jevnt over færre «huller» i dekningen sin i 2016 enn Telenor. Telia har også flest målingspunkt med god nedlastingshastighet. På 87,5 prosent av alle stedene vi sjekket dekningen i Norge ga Telia oss over 15 Mbit/s nedlastingshastighet.(...)

Hva betyr det for deg som Telia-kunde?

Hvis du er en hyppig databruker med utekontor, musikk på øret, og liker å slappe av med film i fritiden er 4G-dekningen viktig. Uten skikkelig 4G-dekning så blir det lite underholdning, kart-tjenester, bildedeling og deling på sosiale medier. Det er mangelen på 4G-dekning som ofte skaper irritasjon for alle oss som bruker mye data.

Med Tek.no testen var bordet vårt.  Foto: Logo Tek.no

Resultatet fra Tek-testen bekreftet det norske forskningsinstituttet Simula Research Laboratorys undersøkelse fra 2015, hvor de hadde sett på stabiliteten på mobilnettet.

STABILITET - kontinuerlig oppetid er avgjørende

Den statseide forskningsinstituttet Simula Research Laboratory holder øye med mobiloperatørenes evne til å levere stabile nett med få hull. I rapporten, som henter data fra hundrevis av hemmelige målestasjoner i hele Norge, kunne man lese:

- Telia opplever gjennomgående noe lavere feilrate og noe høyere nedlastningshastighet enn Telenor. - De aller fleste forbindelser oppnår en stabil nedlastingshastighet på minst 1 Mbps. - En hovedobservasjon er at den positive trenden i brukeropplevd stabilitet som vi observerte fra 2013 til 2014 har fortsatt også i 2015 for Telia.

Hva betyr det for deg som Telia-kunde?

Lav hastighet og manglende dekning er ikke tilfredsstillende for brukeren. Verre er det når det plutselig stopper helt opp. Da er det gjerne selve mobiloperatørsystemet som har en utfordring og må resettes eller overhales. Telia vet at du som bruker da lett kan få mistanke om alt fra appen til mobilen til mobiloperatøren. Noen kan også bli engstelige for om de har blitt hacket. Telia har mobilnettet med minst nedetid og færrest hull. Det betyr at vårt datasystem er stabilt, Telia har basestasjoner som takler en trøkk og har optimalisert etter de røffe forhold man kan støte på i Norge. 

Alt dette kommer altså deg til gode. På hytta, i båten, i bilen og hjemme. På ferie, på jobbreise og ikke minst der ingen skulle tru at nokon kunne bu.

Til deg som skal til Gokk, Huttiheia og dit peppern gror

Som nevnt. Dekningstester er ferskvare. Det kan variere fra år til år. Men det er liten grunn til lenger å diskutere hvilken teleoperatør som har den mest stabile, raske og beste dekningen for øyeblikket.

Les også: Roam Like Home - surf, stream og ring til norske priser i utlandet

- Slike resultater inspirerer til fortsatt fight, og det betyr så mye for kundene våre. De kan snart reise hvor som helst i Norge og få kvalitetsdekning, men ikke helt ennå, og det er vi ikke fornøyd med. Faktisk er vi ikke fornøyd før alle har tilfredsstillende tilgang til Telias mobile tjenester, sier Johansen.

I skrivende stund er det tre kommuner i Norge som mangler 4G-dekning fra Telia. Lierne i Nord-Trøndelag, Hattfjelldal i Nordland og Værøy i Nordland. Basestasjonene er montert og klare, men kommunene har ennå ikke fått utbygd den svært nødvendige høykvalitets fiberlinjen til stasjonene. I tillegg er det fire kommuner hvor det er redusert 4G-dekning som det jobbes med. Når dette er på plass skal alle 428 kommuner i Norge ha 4G fra Telia. 4G+ er under utrulling, og selv om 5G er noen år unna, så vil det komme.

Mobilteknologi kan gjøre fantastiske ting, men er helt avhengig av dekning. Mobilteknologi forandrer, bedrer og redder liv, og Telia er nå den som kan tilby kundene beste 4G i Norge.

Artikkelen er sist oppdatert 22. november 2016.

DEL ARTIKKELEN MED DINE VENNER

Fakta det siste året:

  • Kåret til årets teleoperatør av Konkurransetilsynet (desember 2015)
  • Over 98% prosent av befolkningen har 4G-dekning, to og et halvt år før estimert tid (juni 2016)
  • Har det mest stabile mobilnettet (Rapport fra statseide Simula Research Laboratory mai 2015)
  • Vant deknings- og hastighetstest i uavhengige tester gjort av folk flest (Ookla, Q2/Q3 2016)
  • Vant dekningstesten gjort av Tek.no (mai 2016)
  • Første til å tilby Roaming i utlandet til samme priser som i Norge (Roam Like Home)
  • Først ute med 4G+, og har allerede nådd 55,2 prosent befolkningen
  • Store samarbeidspartnere på innhold gir gode kundepriser (Spotify, Storytel, HBO, m.fl)

Les også:

Er du vår nye Doro testpilot?

Sjekk om du vant Telias påskerebus

Snart kåres Telias testpilot på Galaxy S8

Nyheter fra Magasinet

Meld deg på og få nyheter om mobilteknologi rett i innboksen din før alle andre 1-2 ganger i måneden!

Var denne siden nyttig?
Ja
Nei