Vær påpasselig mot spoofing - falske telefonsamtaler

Falske telefonsamtaler, som svindeltelefonene som utgir seg å være fra Microsoft, kalles for «spoofing». Når en spoofet samtale kommer inn i mobilnettet vårt fra utlandet, noe det som regel gjør, kan ikke vi registrere hvorvidt det er en falsk eller ekte samtale. Grunnen er at disse falske samtalene starter i utlandet, men endrer mobilnummer underveis ved hjelp av ulike programvarer. Så når samtalen til slutt entrer vårt mobilnett, ser telefonnummeret allerede norsk og legitimt ut. Det er derfor vanskelig å forhindre spoofing.

Det er imidlertid viktig å poengtere at ingen norske mobilnumre kan bli, eller blir, stjålet på denne måten. Det er kun slik at noen andre utgir seg for å være deg. Det koster heller ingenting å besvare slike samtaler. Du kan si at svindleren drar på seg en kamuflasje eller bytter navn, og numrene de velger å utgi seg for er helt vilkårlige. Noen utenlandske tilbydere tillater slike endringer av mobilnummer, noe som tillater svindlere å velge hvilket nummer de skal utgi seg for å være.

Vi anbefaler alle kunder å være varsomme med hva slags sensitiv informasjon de gir fra seg. Profesjonelle selskap spør ikke aktivt etter sensitiv informasjon. Med andre ord, så er ikke slike samtaler farlige før man begynner å gi fra seg personlig informasjon.

Telia anbefaler:

  1. Vær kritisk - legg på hvis du er mistenksom.

  2. Forteller de deg at du har virus på datamaskinen - legg på.

  3. Last aldri ned eller installer programvare hvis du blir bedt om det fra ukjente kilder.

  4. Aldri gi fra deg sensitiv informasjon.

  5. Husk at ingen profesjonelle aktører spør etter personlige opplysninger

Var denne siden nyttig?
Ja
Nei