Beskytt deg mot mobilvirus

Mobilen blir utstyrt med stadig mer avanserte operativsystem og programmer. Her finner du informasjon om hvordan du beskytter deg mot mobilvirus.

Stadig større datamengder utveksles til og fra mobiler. På grunn av dette rapporteres det i økende grad at mobiltelefoner blir angrepet av virus. Det er rapportert om begrensede tilfeller av mobilvirus i Norge, men på verdensbasis blir nye mobilvirus oppdaget hver dag. Med mobilvirus menes her både virus, trojanere, ormer eller kombinasjoner av disse. Formålet med mobilvirus er å gjøre noe uventet eller uønsket med mobiltelefonen.

Et virus blir laget for å infisere et utbredt operativsystem, slik at det har mulighet til å ramme mange brukere. Derfor har mobilvirus hittil i første rekke blitt oppdaget på mobiler med Symbian 60 operativsystem eller Windows Mobile operativsystem. Virusene spres via bildemeldinger (MMS), tekstmeldinger (SMS), eller under direkte overføring ved blåtann (Bluetooth) eller infrarød forbindelse. Det finnes alt i fra uskyldige bløffemeldinger, såkalte hoax, som ikke kan sies å være virus, til avanserte koder som sletter minnet eller sender ut dyre tekstmeldinger til betalingstjenester.

Kjente mobilvirus

  • Skulls erstatter alle ikoner på mobilen med dødninghoder, og Commwarrior C plasserer en velkomsthilsen som standby-tekst.
  • Har du lastet ned piratkopierte spill, og særlig piratkopien av spillet Mosquito 2,0, så kan det bli en dyr fornøyelse. Når du spiller, blir det sendt en bestilling til en tekstmeldingstjeneste i England som koster 20 kroner for hver tekstmelding du mottar. Antallet meldinger du mottar fra betalingstjenesten, øker jo lengre du spiller.
  • Er du i Russland, bør du være oppmerksom på viruset Red Browser. For å bli infisert må du først ha åpnet en tekstmelding som sier at du nå kan søke på Internett via tekstmelding. Meldingen sender så ut bestilling til tekstmeldingstjenester som koster 30-40 kroner per stykk.
  • Comwarrior A og B er trojanere som gir seg ut for å være antivirusprogram. De skanner etter blåtann-enheter, tapper batteriet og prøver å sende ut bildemeldinger til alle lagrede numre.
  • Fontal, Mabir eller Cabir er virus som kan slette minnet på telefonen din.
  • Lasco spres kun via blåtann og tapper batteriet ved at den prøver å finne andre via blåtann.
  • Doombot utgir seg for å være et program som skal gjøre at batteriets levetid forlenges, men resultatet er at mobiltelefonen ikke fungerer som den skal.
  • Andre virus er Flexixpy, Dampig, Cardtrap, Singlejump, Cxover, Stealwar, Appdisabler og Commdropper (eksemplene er ikke uttømmende).

Antivirusprogrammer

Noen nye telefoner selges med antivirusprogram, og det finnes antivirusprogrammer som du kan kjøpe til mobiltelefonen. 

Her er lenker til noen selskaper som tilbyr antivirusprogramvare for mobiltelefoner:

Var denne siden nyttig?
Ja
Nei