Phishing - vær forsiktig med din personlige informasjon

Vær alltid kritisk til meldinger du mottar fra ukjente avsendere hvor du blir bedt om å oppgi personlig informasjon.

Hva er Phishing?

Phishing er et begrep som brukes til å beskrive en form for sosial manipulering som svindlere bruker for å imitere legitime selskaper for å lokke folk til å dele personlig eller bedriftssensitiv informasjon. Fabrikkerte e-postmeldinger, SMS'er, nettjenester og telefonsamtaler brukes for å få tilgang til personlige opplysninger som brukernavn og passord, kredittkortnummer med mer.

Eksempel på phishing
Eksempel på hvordan en phishing-side kan se ut.

I mange tilfeller, som i bildet over, oppgis det at man har vunnet en premie eller at man må verifisere en konto av sikkerhetshensyn. Det er ofte lagt ved en lenke i e-posten eller SMS'en som angivelig viser til for eksempel Telias websider, men når man klikker på lenken så kommer man til en falsk webside som ligner på originalen men som er satt opp kun med det formål å lure ut personlig informasjon.

Telia og andre seriøse aktører ber aldri sine kunder å sende eller oppdatere informasjon via e-post, SMS eller telefon.

Hvordan sjekke om websiden er ekte?

Sjekk alltid at adressen i adressefeltet starter med https://telia.no/ når du logger inn på Telias sider. Ikke oppgi passordet ditt på andre websider!

Kundens ansvar

Hvis kunden, eller noen kunden har gitt disposisjonsrett, ved grov uaktsomhet eller forsett har oppgitt personlig informasjon som har muliggjort at uvedkommende har fått tilgang til Telias tjenester, så vil kunden holdes ansvarlig for eventuelt misbruk.

Telia anbefaler

  • Svar aldri på slike forespørsler, eller klikk på linker som kan være knyttet til dem.

  • Vær kritisk til websidene du besøker. Kontroller alltid om det er korrekt adresse før du logger deg inn, for eksempel telia.no.

  • Ta godt vare på dine personlige passord - de bør aldri oppgis til andre.

  • Ha en sunn skepsis til meldinger fra ukjente avsendere. Hvis noe ser ut til å være for godt til å være sant, er det som regel nettopp det!

Var denne siden nyttig?
Ja
Nei