hastighet

Vi snakker ofte om hastigheter i mobilnettet. Det handler om hvor raskt du kan laste datapakker til eller fra mobilen eller 4G-ruteren din, og sier noe om hva slags opplevelse du kan få når du surfer via mobilnettet. I tillegg vil det være slik at den totale hastigheten som er tilgjengelig fra en og samme basestasjon, deles på antall brukere i området som dekkes av den.

Med andre ord handler hastighet også om kapasitet. Jo høyere hastighet, desto større er kapasiteten - og flere som befinner seg i et område kan få en god opplevelse på mobildatanettet; enten de sjekker nyheter, er på sosiale medier, streamer musikk, spiller online eller ser film i HD.

Tingenes internett (IoT) - hvor alt snakker med alt - blir en stadig viktigere del av våre liv. Dagligdagse aktiviteter og ting vi omgir oss med blir smarte, og kan snakke med hverandre og brukerne via nettet. Kun fantasien setter grenser, og dette vil stille nye krav til hastighet og kapasitet i mobilnettene.

- Hvis Telia ikke bygger for høyere trafikk enn man trenger i øyeblikket vil mobilnettet være tregt allerede om et par år. Utviklingen av mobilteknologi går fort, det samme kan vi si om tjenestene, og det er dette Telia bygger for. At du som bruker alltid skal få optimal kapasitet og dekning, sier dekningssjef i Telia, Tommy Skogheim Johansen.

Siden frekvenstildelingen fra myndighetene i 2014, har Telia satt over 3 000 3G- og 4G-stasjoner på lufta, og har på drøye to år mer enn doblet antall nordmenn som har tilgang til vårt 4G-nett, slik at over 5 millioner nordmenn i dag har tilgang til høyhastighets mobilt internett.

- La oss sammenlikne mobilnettet med veinettet - si en motorvei. Motorveien er bygd ut med et gitt antall felt. Hvis antall biler på veien øker vil farten gå ned, og det oppstår kø. Forblir trafikken stor må man bygge ut veien med flere felter for å få folk frem. Det samme gjelder for mobilnettet. For å opprettholde hastigheten på nettet må bredden og kapasiteten holdes så stor som mulig. Hvis hastigheten reduseres begynner nedlastingshjulet å spinne, musikken å hakke og filmen å buffre. Bilene, i dette tilfellet datapakkene, kommer ikke frem på grunn av høy trafikk på nettet - det oppstår kø, sier Johansen.

4G+, som gir teoretiske makshastigheter på 300 Mbit/s, medfører mye mer kapasitet, og vesentlig høyere maksimale hastigheter i nettet. Mobilnettet er en delt ressurs, og kapasiteten i nettet deles mellom de som bruker nettet i et gitt område. Man kan si at 4G+ gjør "kaken" kundene deler på mye større enn før, noe som gir mulighet til raskere hastigheter for alle. Høsten 2015 satte Telia verdensrekord i mobildatahastighet, med over 1 Gbit/s, i en videreutvikling av 4G+, som foreløpig kalles 4,5 G.

Vi har i dag over 97 prosent befolkningsdekning på 4G og dekker over 1,5 millioner mennesker med 4G+ i alle landets fylker. Vi fortsetter dekningsutbyggingen, og innen utgangen av 2017 vil alle våre nåværende basestasjoner ha 4G. Vi bygger også jevnt og trutt helt nye stasjoner, som er med på å bedre dekningen ytterligere over hele landet.

Hastigheten du vil oppleve avhenger blant annet av abonnementet ditt, dekningsforholdene, signalstyrke og avstanden til sender. Hvor mange som er koblet til basestasjonen, samt tid på døgnet vil også ha en innvirkning på hastigheten din.

Fakta om hastighet

  • Hastighet i mobilnettet dreier seg om hvor raskt datapakker kan transporteres til eller fra en enhet som er tilkoblet mobilnettet. Måleenheten for disse hastighetene er megabit per sekund (Mbit/s).

  • Man kan overføre data både i 2G-, 3G- og 4G-nettet. Men det er 4G-nettet som gir de raskeste hastighetene.

  • Forventede hastigheter i 4G-nettet er opptil 100 Mbit/s. Men de faktiske hastighetene avhenger blant annet av type teknologi på basestasjonene i området, dekning, samt hva slags mobil eller ruter du har.

  • 4G+ gir langt raskere hastigheter enn den første 4G-teknologien. Med 4G+ er det 300 Mbit/s i maksimal teoretisk nedlastingshastighet.

  • For å kunne oppnå de aller raskeste hastighetene i nettet, trenger du en mobil eller ruter som har støtte for 4G+.

  • Med 3G kan man forvente hastigheter på 2-20 Mbit/s, mens det på 2G er snakk om kun lave hastigheter med EDGE-teknologien, fra 40-200 kbit/s.