Ekspertens tips for ansvarlig gaming
Rune Fjeld Olsen vet mer enn de fleste om barnas spillunivers, og har blitt hele Norges spillekspert. Her får du hans beste tips for ansvarlig gaming.
Synes du barna bruker litt vel mye tid på online spill, og er usikker på hvordan du skal snakke med dem og sikre at de får en trygg opplevelse? Du er så absolutt ikke alene. Spillekspert Rune Fjeld Olsen får stadig spørsmål fra bekymrende foreldre. Og han har flere gode råd på lur, som kan gjøre deg tryggere som gamingforelder.
Sammen med Telia og Norsk Tipping har han laget Spillskolen, en YouTube-serie for nettopp gamingforeldre. Her tar han for seg alt fra skjermtid til aldersgrenser og foreldrekontroll.
Det er liten tvil om at gaming står høyt på lista over aktiviteter barna digger. I Medietilsynets barn og medier-undersøkelse 2020 oppgir 86 prosent mellom 9 og 18 år at de spiller spill. Omtrent halvparten mener at gaming er sosialt og lærerikt, og en fin måte å oppleve historie på. I tillegg oppgir 70 prosent at gaming gjør dem flinkere i engelsk.
— Selv om spilling oppleves som positivt, lærerikt og morsomt for barna, bekymrer likevel mange foreldre seg. Typiske bekymringer dreier seg om tidsbruk, spillavhengighet og at barna ikke er sosiale, sier Rune som selv er pappa til to ivrige gamere.
Ha en positiv innstilling til gaming
Han opplever at mange foreldre famler i blinde når det kommer til barnas spilling, og råder foreldre til å forsøke å senke konfliktnivået i diskusjoner om blant annet aldersgrenser og tidsbruk.
— Start med å ha en grunnleggende positiv innstilling til barnas spilling. Vis forståelse for at barna får mye sosialt ut av å spille, oppfordrer Olsen.
— I tillegg kan det være lurt at vi gamingforeldre tenker på spillingen som en fortsettelse av leken fra skolegården. Å spille spill styrker barnas vennskap og gjør at de føler tilhørighet, sier han.
Kanskje du selv skal forsøke å spille litt og sette deg inn i spillene? Ifølge spilleksperten vil barna garantert oppleve det som positivt, og ofte synes voksne det er ganske gøy med gaming også.
Har du barn i tenåringsalder som kanskje oppfører seg litt avvisende når du spør om spillingen deres, tror Fjeld Olsen det er lurt å huske at de fleste likevel setter pris på at foreldrene er opptatt av at de har det bra på nettet.
– Vis nysgjerrighet og åpenhet for det de interesser seg for, det får du mye igjen for.
Da får du også et langt bedre grunnlag og for å mene noe og sette grenser for barnas spilling.
— Aldersgrenser kan være forvirrende for mange foreldre, ettersom de i utgangspunktet kun er veiledende. Det betyr at foreldrene selv må vurdere om barnet er modent nok til å spille et spill som har høyere aldersgrense enn barnets alder, sier Olsen.
Et konkret råd er å sitte sammen med barna de første gangene de prøver et nytt spill og følge med på hvordan de håndterer det. Synes de det er veldig skummelt og reagerer negativt, er det kanskje lurt å sette ned foten og vente litt.
Hele familien på nett! Sikre dere raskt internett – hjemme og på hytta
Vi bygger Norge for å gi deg som kunde skikkelig bra internett. Og vi får deg på nett uansett - med fast, trådløst eller mobilt bredbånd. Hvilken hastighet og teknologi vi kan tilby deg avhenger av hvor du bor.
Den evige diskusjonen om skjermtid
Hvor mye tid bør barnet ditt bruke på å spille? Hvor bør du egentlig sette grensen, og hvordan kan du få med barna på rammene som settes?
– Det handler om å forstå at spill er viktig for barna å bruke tid på, samtidig som du får de med på at det ikke betyr at de må spille hele tiden, tipser Olsen.
Selv om tidsbruken er en individuell vurdering foreldrene må gjøre, tror Olsen du gjør lurt i å skille mellom hverdager og helger.
Det er lurt at den siste timen før barna legger seg alltid er skjermfri.
Rune Fjeld Olsen
– I helger og ferier lar jeg mine egne barn spille to timer på formiddagen og to timer på ettermiddagen, sier han og fortsetter:
– På hverdager kan man sette en grense på mellom én til to timer, etter at leksene er gjort. Og så er det lurt at den siste timen før barna legger seg alltid er skjermfri.
Hjelp barna å forstå farene
For å sikre at barna har en trygg spillopplevelse, oppfordrer spilleksperten til å snakke med barna om sikker nettbruk.
– Jeg tror det er veldig lurt å snakke om de konkrete farene som finnes på internett, og sørge for at de har en viss forståelse for hva det er og hva som kan skje. Det er viktig å ha en dialog rundt dette, samtidig som man også på et tidspunkt må slippe litt opp og stole på at barna klarer å kjenne igjen farer.
Olsen råder foreldre til å sette seg inn i begrensningene som finnes i spillene, og aktivt bruke funksjonen foreldrekontroll for å sørge for at uvedkommende har ingen, eller begrenset tilgang, til å ha kontakt med barna.
– I tillegg bør du ha klare regler som barna enkelt kan forholde seg til. For eksempel kan du ha en regel om at det ikke er lov til å akseptere venneforespørsler fra folk de ikke kjenner, eller kommunisere med folk de ikke kjenner. Dette er også ting man kan kontrollere i spillmaskinens og spillets innstillinger. Her vil det ofte være lurt å sette opp en slags mur mellom barna og resten av verden.
Spill er såpass stimulerende at andre aktiviteter kan oppleves som kjedelige.
Rune Fjeld Olsen
Sørg for en sunn balanse
Selv om spill både er positivt og sosialt for barna, mener Olsen at foreldre også må ta ansvar for at det blir en sunn balanse mellom spilltid og andre typer aktiviteter.
– Spill er såpass stimulerende at andre aktiviteter kan oppleves som kjedelige. Det bør foreldrene passe på, slik at også andre ting oppleves som morsomt.
Samtidig er han opptatt av å fremme det sosiale aspektet ved spill. Har man venner på besøk kan man gjerne spille mot hverandre, så lenge det kombineres med en annen aktivitet slik at barna også får kommet seg litt ut.