Hva er 4G+?

Illustrasjonsbilde for 4G+ hastighetsmåling

Siden Telia som første operatør i verden lanserte 4G i 2009, har det vært en voldsom utvikling. 4G+ er en oppdatert og mer avansert versjon av 4G-teknologien, som gir mye mer kapasitet og vesentlig høyere maksimale hastigheter for mobildata i nettet. Ja, opptil 300 Mbps i teoretisk nedlastingshastighet, faktisk!

Men hva har dette egentlig å si for deg som kunde?

Du vil blant annet kunne merke at du med 4G+ oftere får gjennomsnittlige hastigheter opp mot det som er maksimal hastighet i abonnementet ditt, og det er bare å strømme både musikk og video uten at det hakker. Særlig vil det merkes hvis du laster ned store filer - det vil gå utrolig mye raskere enn før.

Dette trenger du for å få 4G+:

  • 4G+-dekning

  • Et abonnement med støtte for høye hastigheter

Fordeler for alle

Har du en 4G-telefon uten støtte for 4G+ og hastighetsbegrensninger i abonnementet ditt, kan du likevel nyte godt av 4G+, siden kapasiteten i 4G-nettet blir betydelig bedre. Dette vil også frigjøre kapasitet i 3G-nettet, som igjen er fordelaktig for deg som kunde.

Hvorfor det, da?

Mobilnettet er en delt ressurs, og kapasiteten i nettet deles mellom de som bruker nettet i et gitt område. Man kan si at 4G+ gjør "kaken" kundene deler på mye større enn før, noe som gir mulighet til raskere hastigheter for alle.

Eller med andre ord kan man si at det er bygget en ekstra fil på motorveien, slik at trafikken flyter raskere for alle.

Dekning, dekning, dekning...

Per desember 2015 dekker NetCom (nå Telia) 96 prosent av befolkningen med 4G, og vi fortsetter i enormt tempo inntil vi når målet vårt om 98 prosent befolkningsdekning innen utgangen av 2016.

I tillegg til generell utbygging av 4G over det ganske land, ruller vi nå ut 4G+ både i bygd og by. Vi var først i Norge med å lansere dette i februar 2015, da Kristiansand ble første by ut. Siden da har det blitt aktivert 4G+ en rekke steder, og arbeidet med å bygge ut masse 4G+ i de fire største byene er godt i gang.

I alle disse kommunene har vi startet aktivering av 4G+:

Alstahaug, Alta, Arendal, Asker, Askim, Balsfjord, Bardu, Båtsfjord, Bardu, Bergen, Bodø, Brønnøy, Bykle, Bærum, Båtsfjord, Drammen, Eidsberg, Eidsvoll, Elverum, Evenes, Evje og Hornnes, Fjell, Flakstad, Flesberg, Flora, Fredrikstad, Førde, Gjøvik, Hadsel, Hamar, Hammerfest, Harstad, Haugesund, Hemsedal, Hol, Hurdal, Hønefoss, Hå, Karmøy, Kongsberg, Kongsvinger, Kragerø, Kristiansand, Kvalsund, Kåfjord, Lenvik, Levanger, Lillehammer, Lillesand, Lørenskog, Mandal, Meløy, Modum, Moskenes, Målselv, Namsos, Narvik, Nedre Eiker, Nes, Nittedal, Nome, Nordkapp, Nore og Uvdal, Notodden, Nøtterøy, Oppegård, Oslo, Porsanger, Rakkestad, Rana, Ringerike, Ringsaker, Rollag, Rygge, Rælingen, Røyken, Sandnes, Sarpsborg, Sauda, Seljord, Sirdal, Skedsmo, Sola, Spydeberg, Stange, Stavanger, Steinkjer, Stjørdal, Stranda, Sørreisa, Sør-Varanger, Time, Tinn, Tjøme, Torsken, Tranøy, Tromsø, Trondheim, Tønsberg, Ullensaker, Vadsø, Vang, Vardø, Vefsn, Vennesla, Verdal, Vestnes, Vestre Toten, Vestvågøy, Vikna, Voss, Vågan, Øvre Eiker, Åfjord, Ås, Åseral.

Hastigheten du vil oppleve avhenger blant annet av abonnementet ditt, dekningsforholdene, signalstyrke og avstanden til sender. Hvor mange som er koblet til basestasjonen, samt tid på døgnet vil også ha en innvirkning på hastigheten din.

Fakta om 4G+

  • 4G+, også omtalt som LTE-A (LTE-Advanced), eller Cat6, er en videreutvikling av 4G, og gir en teoretisk makshastighet på opptil 300 Mbps.
  • TeliaSonera (nå Telia Norge) var først med å lansere 4G+ i Norge.
  • 4G+ er den største teknologiske mobilnyvinningen i Norge siden vi introduserte 4G som først i verden for fem år siden.
  • For å få fullt utbytte av 4G+, må man ha en telefon som støtter teknologien, 4G+-dekning, og et abonnement uten hastighetsbegrensning.
  • Alle kunder vil nyte godt av den nye teknologien. Med 4G+ får man økt kapasitet i nettet, til det beste for alle kunder.
  • Vi skrudde på 4G+ i Kristiansand 26.februar 2015, og siden den gang har vi rullet ut 4G+ både i de største byene og en rekke andre steder i landet.