En dame ligger på en sofa mens hun surfer på telefonen

Dårlig WiFi-dekning? Sjekk disse tipsene

Noen ganger kan nettet oppleves tregt eller ustabilt. Her er typiske problemer og tips til hva du selv kan gjøre. 

1. Tenk gjennom plassering – få stabilt signal

Plasseringen av ruteren din har mye å si for hvor god WiFi-dekning du får. Tenk derfor gjennom hvor du er mest avhengig av et sterkt nett og plasser ruteren deretter.

  • Plasser ruteren høyt og fritt, og gjerne så sentralt i boligen som mulig
  • Unngå plassering bak TV eller inne i skuff eller skap
  • Ikke plasser utstyret slik at bad / kjøkken havner mellom ruteren og området hvor du trenger sterkt nett - fliser, rør, vann, betong, mur og speil blokkerer nemlig de trådløse signalene

Dersom internettuttaket ditt er plassert et sted som gjør det vanskelig å sette ruteren sentralt, kan du vurdere å kjøpe en lenger nettverkskabel. Alternativt kan du vurdere en ekstender.

 

2. Unngå forstyrrelser – bruk riktig frekvens

Ruteren din sender ut trådløst nett med to ulike frekvenser. Hvilken frekvens du bør bruke, avhenger av type enhet du skal koble til og hvor langt unna ruteren du skal bruke den. De nyeste Smart WiFi-ruterne (F1 og C1) kobler enhetene dine automatisk til den frekvensen som passer best, så her trenger du ikke foreta deg noe. På eldre rutere må du selv koble til riktig frekvens, for å få optimal dekning på enheten din. Dette er de to frekvensene og deres bruksområder:

  • 2,4 GHz – dette nettet har lenger rekkevidde og støtter enheter som ikke kan bruke 5 GHz-nettet. Dette gjelder ofte smarte enheter (typisk hvitevarer) og eldre enheter. Det er derfor også mest utsatt for forstyrrelser fra nevnte utstyr. Det er verdt å merke seg at dette nettet har kapasitet til færre enheter enn 5 GHz-nettet. Har du for mange enheter koblet til 2,4 Ghz-nettet vil du derfor kunne oppleve ustabilt eller tregt nett.
  • 5 GHz – dette nettet støtter langt flere enheter, høyere hastigheter og er mindre utsatt for forstyrrelser. Det har dog noe kortere rekkevidde. Alle nyere trådløse enheter som tillater det bør kobles til denne frekvensen, for optimal fart og stabilitet. Da frigjør du samtidig kapasitet på 2,4 Ghz-nettet, for de enhetene som krever det.

På eldre rutere har du to trådløse nettverk. 2,4 GHz-nettet er gjerne navngitt med 2G, etterfulgt av en del tegn, mens 5 GHz-nettet ikke har dette (eventuelt er merket spesifikt med 5 i starten av navnet). Nettverksnavn finner du typisk på baksiden av ruteren din. Begge nettverkene har samme passord, med mindre du har endret dette selv.

Første gang du skal koble til WiFi må du aktivt velge hvilket av de to trådløse nettene du vil koble enheten til. Vi anbefaler da at du kobler de nyere trådløse enhetene dine til 5 GHz-nettet, dersom de tillater det.

Sjekk gjerne at du er koblet til riktig frekvens, også på enheter som allerede er tilkoblet WiFi. Se hvordan her:

På de to nyeste Smart WiFi-ruterne (C1 og F1) vil du kun se ett nettverksnavn. Dette nettverket benytter begge frekvensene (2,4 GHz og 5 GHz), og kobler da de enkelte enhetene dine til den frekvensen som passer best. Dette kalles båndstyring («bandsteering»), og er en standardinnstilling på ruteren. Vi anbefaler at du beholder denne innstillingen på, for optimal dekning på alle enheter.

Tips: dersom du likevel opplever at eldre eller smarte enheter (IoT) har dårlig dekning eller ikke finner nettverket, kan du forsøke å deaktivere båndstyringen og koble disse enhetene spesifikt til 2,4 GHz-nettet.

 

 

3. Bruk kabel der mulig – få økt trådløs kapasitet

Har du tre-fire telefoner, et par nettbrett, en TV eller to og et par PCer koblet til nettet i tillegg til smarthjems-utstyr er du fort oppe i et to-sifferet antall tilkoblede enheter. Siden det trådløse nettet fordeler seg på antall enheter, vil du derfor oppleve et svakere nett per enhet, jo flere enheter du har koblet til.

Bruk derfor gjerne nettverkskabel på det utstyret som egner seg til det, så frigjør du kapasitet i det trådløse nettet til enheter som må benyttes trådløst. Da vil du kunne oppleve økt hastighet og stabilitet.

 

4. Unngå gammelt utstyr – oppdater det du kan

Har du gammelt utstyr bør du koble det til med nettverkskabel hvis mulig, da eldre trådløse enheter kan forstyrre WiFi-signalene. Alternativt vurder å oppgradere til nytt. Det samme gjelder om du har en gammel ruter; du vil ikke få optimal opplevelse på selv nye trådløse enheter, siden en gammel ruter ikke har like stor kapasitet. Husk at du også bør laste ned de siste oppdateringene på enhetene dine når du blir bedt om det.

Sjekk ut Smart Wifi – vår nyeste og kraftigste ruter


Smart Wifi er vår nyeste og kraftigste ruter, med den nyeste wifi-6 standarden. Den gir høye hastigheter, stabile signaler og bedre rekkevidde. Ruteren har i tillegg mange smarte funksjoner, blant annet justerer den selv hvilken frekvens dingsene dine skal være koblet til, og sørger for at nettet ditt ikke blir forstyrret av andre nett i nærheten.

 

5. Fortsatt dårlig dekning i hele eller deler av huset? Bruk ekstender.

Hvis ingen av overnevnte tips hjelper, eller du opplever at det trådløse nettet er dårligere i noen deler av huset, kan det være at rekkevidden ikke er god nok. Da bør du vurdere en ekstender. Dette kan typisk være tilfelle i større hus eller leiligheter, gjerne med flere etasjer eller med utfordrende planløsning. Ved å koble en ekstender med din Smart WiFi-ruter, forsterker du det trådløse nettet slik at du får god WiFi-dekning i hele boligen.

Bestill en trådløs ekspert

Vil du ha hjelp med oppkobling eller konfigurering av det trådløse nettet kan våre trådløse eksperter hjelpe deg. Har du problemer med nettet hjemme kan de også fjerne støykilder, gi gode råd og eventuelt koble til forsterkere for å utvide nettet.

Et besøk koster 990,- og varer i ca halvannen time.

Var denne siden nyttig?