Kunstig intelligens: Både trussel og forsvar innen datasikkerhet

Angripere er utstyrt med nye AI-verktøy. De samme verktøyene kan også brukes til å beskytte bedriftens digitale infrastruktur. – Akkurat som kriminelle deler kunnskap og erfaring på tvers, gjør vi det også. På den måten klarer vi å avverge mye, sier Are Webjørnsen.

– Angripere finner stadig mye måter å ‘lykkes’ på. Man vil hele tiden løpe bak og tett igjen hullene. Det er rett og slett en katt-og-mus-lek hvor de vi jobber mot ofte ligger et steg foran, sier Are Webjørnsen.

Webjørnsen er løsningsrådgiver for nettverk og IT-sikkerhet i Telia. Han rådgir Telias bedriftskunder for å finne gode løsninger innen IT-sikkerhet, nettverk og skyløsninger, og har et fagmiljø med over 600 IT-konsulenter og eksperter i ryggen.

Heldigvis har utviklingen innen datasikkerhet også kommet en lang vei. Katt- og mus-leken er ikke lenger alltid tilfelle. Webjørnsen forteller at datasikkerhet nå handler om å være føre var.

– Det er fortsatt tilfeller hvor IT-sikkerhet handler om å tette hull, men vi klarer i mye større grad å finne svakheter før angriperne og sette inn sikkerhetstiltak. Akkurat som kriminelle deler kunnskap på erfaring på tvers, gjør vi det også. På den måten klarer vi å avverge mye.

Bruker AI til å systematisere svakheter

Webjørnsen beskriver hvordan cyberkriminelle bruker stadig mer avanserte verktøy for å nå sine mål, med kunstig intelligens (AI) som en av de nyeste truslene.

De siste årene har trusselbildet for norske bedrifter endret seg betydelig. Mens man tidligere hadde færre områder å beskytte, har blant annet hjemmekontor og skybaserte tjenester ført til at bedrifters IT-infrastruktur er mer utsatt enn noensinne. Det er nesten ingenting som ikke er knyttet til et nettverk, i en form eller annet.

Dette vet angriperne å utnytte.

FØRE VAR: De siste årene har trusselbildet for norske bedrifter endret seg betydelig. Are Webjørnsen i Telia, bedrifters IT-infrastruktur er mer utsatt enn noensinne.

AI hjelper ikke bare angriperne med å automatisere angrepene, men også tilpasse dem løpende. Selv om man stopper ett angrep, kan de med AI-verktøy gjøre små justeringer og prøve på nytt

Are Webjørnsen, løsningsrådgiver for nettverk og IT-sikkerhet i Telia

AI kan også brukes til å kartlegge svakheter i virksomheter og nettverk.

– De er stort sett motivert av profitt. Med AI kan de raskt finne og systematisere svakheter, for å deretter angripe der de ser størst gevinst.

Fem typer aktører

Webjørnsen deler cybertruslene inn i tre hovedkategorier: statlige aktører, organiserte kriminelle, og enkeltindivider som hacker for moro skyld.

  • Statlige aktører bruker cyberangrep som et verktøy for spionasje og politisk påvirkning. Disse nasjonene står bak noen av de mest sofistikerte angrepene, ofte med mål om å få tilgang til sensitiv informasjon.

  • Organiserte kriminelle, på sin side, drives stort sett av økonomisk gevinst. Disse gruppene står ofte bak ransomware-angrep, hvor bedriftens systemer låses og løsepenger kreves for å gjenopprette tilgangen. Angrep av denne typen har økt kraftig de siste årene, hvor flere også som tilbyr "hacking-as-a-service".
  • Hacktivister, kriminelle som kjemper for en ideologi. Disse gruppene er kjent for å gå hardt mot bedrifter som står for motsatte verdier av de selv. Anonymous (de med maskene) er et klassisk eksempel på disse.

  • Dette er ansatte som med overlegg eller ikke, utleverer bedriftens hemmeligheter, eller saboterer bedriften på ulike måter. Kjennetegnet med disse er at de er vanskelige å stoppe, siden de allerede har tilganger de andre gruppene har måttet jobbe for å få tak i. Innsidere kan omgå både digitale og fysiske sikkerhetsbarrierer, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for virksomheten.

For å beskytte mot innsidervirksomhet er det viktig å implementere menneskelige, tekniske, fysiske og organisatoriske tiltak.

  • En annen økende trussel kommer fra individer som hacker uten klare politiske eller økonomiske motiver.

Vi ser stadig flere som hacker bare for å teste grensene. Ofte amatører som bare vil se om de kan ta ned en bedrift eller et nettverk. Disse har eksistert så lenge internett har vært her. Det som er bekymringsfullt, er at disse enkeltpersonene har fått nye verktøy som er mye mer effektive og lett tilgjengelig

Are Webjørnsen, løsningsrådgiver for nettverk og IT-sikkerhet i Telia

– Det som kan skade oss, er også det som redder oss

Telia har investert betydelige ressurser i å være i forkant av cybersikkerhet, og som Webjørnsen påpeker, kan de samme verktøyene som er en trussel også brukes til  beskyttelse.

– Nettverkssikkerhet er noe man må jobbe med kontinuerlig. Utviklingen skjer raskt på begge sider. De med uærlige hensikter har aldri hatt bedre verktøy til å gjennomføre sine angrep. Men heldigvis gjelder det oss også. Det som kan skade oss, er også det som redder oss, sier han.

Webjørnsen understreker igjen at IT-sikkerhet handler om å være proaktiv. Bedrifter må hele tiden overvåke systemene sine, oppdatere sikkerhetsløsningene og forberede seg på nye trusler. Cyberkriminalitet utvikler seg i takt med teknologien, og bedriftene må følge med for å sikre seg i dette komplekse landskapet.

Telia er en partner som hjelper bedrifter med denne jobben.

START ET STED: Ikke bruk 10 millioner kroner på IT-sikkerhet for å beskytte verdier for 5 millioner kroner. Start med noe, og bygg videre på det, råder Are Webjørnsen i Telia.

Må ikke ha alt på plass i morgen 

Webjørnsen understreker at bedrifter ikke trenger å gjøre alt på én gang.

– Det viktigste er å starte et sted. Man må dele opp "elefanten". Start med noe, legg en plan for neste steg, og bygg videre derfra. Det handler om å se helheten, men samtidig ta én ting av gangen, sier han.

Å navigere i jungelen av datasikkerhetsløsninger kan være krevende. Telias mål er å være en pålitelig partner som tilbyr sikkerhetstjenester tilpasset hver virksomhets behov.

– I Telia er vi opptatt av å levere reell verdi. Det er en kost-nytte-vurdering vi gjør sammen med kundene våre. For å sette det på spissen: Man skal ikke bruke 10 millioner kroner på IT-sikkerhet for å beskytte verdier for 5 millioner kroner. Det handler om å finne det rette nivået for hver enkelt bedrift, avslutter Webjørnsen.

Var denne siden nyttig?