
Smart-sensoren gir eldre en mer verdig omsorg
Med ny, norsk teknologi, kan eldreomsorgen bli bedre. Det er den nyskapende sensoren DignaCare et godt bevis på. Med Telias Startups drahjelp skal gründerne nå ut til enda flere.
Selskapet SensCom står bak den smarte sensoren DignaCare, som måler når det er tid for bleieskift hos eldre med omsorgsbehov. Sensoren festes enkelt på utsiden av inkontinensproduktet. Flere sykehjem og omsorgsboliger har allerede tatt produktet i bruk.
– Når du skifter bleiene når det faktisk er behov for det, gir du brukerne en mer verdig hverdag. I tillegg gir du helse- og omsorgspersonellet en enklere arbeidshverdag. Tiden de sparer, kan de bruke på andre viktige omsorgsoppgaver, sier An Magritt Drøsdal, CEO i SensCom.
Via Telias 5G-nett, og en brukervennlig app, varsler sensoren deretter om når det er behov for skift.

Skifter på rutine
Ideen til DignaCare sprang ut av gründer Vidar Rinde Halvorsens erfaringer fra da moren kom på sykehjem. Han opplevde at det store arbeidspresset gjorde det vanskelig å tilby omsorg utover de rent praktiske oppgavene.
– Dette motiverte ham til å finne smarte og trygge løsninger som kan frigjøre tid til mer verdig omsorg for de eldre, forteller Drøsdal.
Med lang erfaring fra helsesektoren, blant annet fra sykehjem, vet hun også selv godt hvilket behov DignaCare løser.
Mange pleietrengende kan ikke si ifra selv om at bleia er våt. Det gjør at man ofte skifter bleier på ren rutine, helt uten indikasjoner på om det faktisk er nødvendig.
An Magritt Drøsdal, CEO i SensCom
Erfaringene fra stedene som har tatt i bruk DignaCare, er at bleiebruken faktisk går betraktelig ned, og dermed reduserer kostandene. Vel så viktig er det at brukerne får bedre søvn fordi man ikke skifter unødvendig på natta. Samtidig unngås urinveisinfeksjon og sår hud som følge av våte bleier.
– Så er det også slik at skifting er en intim situasjon som man ikke bør gjøre oftere enn nødvendig, poengterer Drøsdal.
Muligheter for flere funksjoner
Produktet er allerede rullet ut i markedet, med flere sykehjem og omsorgsboliger på kundelista. Blant dem er Lovisenberg Omsorg, som etter å ha testet ut produktet og analysert gevinsten, skal ta det i bruk på samtlige av sine ni sykehjem i Oslo.
– Det har tatt tid å bygge seg opp til der vi er i dag, men nå ser vi at ting løsner, sier Drøsdal.
Nå er SensCom i gang med å videreutvikle produktet, og versjon 2.0 av sensoren deres er for tiden i produksjon.
– Nå måler sensoren fuktighet og temperatur, og på sikt vil vi bygge ut funksjonene. Men vi må bygge stein på stein.

Blant annet ser de på mulighetene for å inkludere måling av liggestilling, noe som er nyttig for å unngå liggesår. Å måle fall er en annen funksjon som kan bli aktuell å inkludere etter hvert.
Med lokal produksjon er veien kort fra tanke til handling.
– Vi er stolte over at både teknologien og produksjonen er norsk. Det gjør det mulig å snu seg raskere, i tillegg til at det gir enkel kommunikasjon.
Telia Startup gir nettverk og motivasjon
Men selv om alt skjer lokalt, er ambisjonene internasjonale.
– Målet vårt er å bli den verdensledende leverandøren av denne teknologien, konstaterer Drøsdal.
Det håper de Telias mentorprogram kan bidra til.
– Telia Startup gir et veldig godt nettverk, både av eksperter og gründere med samme utfordringer. Vi får utrolig god hjelp av mentorene, og fagmodulene i programmet har gitt oss et løft og mer motivasjon til å jobbe videre.
Nå er de blant annet i gang med å utforske hvordan Telias ekspertise kan styrke dem innen IOT (Internet of Things), databehandling, telekommunikasjon og oppskalering.
– Det er kjempeverdifullt. Som en startup har man lite ressurser og trenger all den drahjelpen man kan få. Vi ønsker å gjøre løsningen enda mer robust, og har allerede fått utrolig mange gode innspill. DignaCare er blant annet avhengig av et godt 5G-nett, og samler også data som må behandles på riktig måte – og som kan brukes til å videreutvikle produktet til det beste for brukerne.
Team av eksperter
Telias mentor Oksana Korzyuk er svært begeistret for DignaCare, og for mulighetene produktet gir for brukere, pårørende og helsepersonell.
– Senscom har utviklet en løsning som er enkel å forstå og bruke, og lett å selge. Men det aller viktigste de tilbyr, er verdighet. Eldre mennesker trenger så mye mer enn bleieskift, og tenk hva tiden som frigjøres, kan brukes til. Kanskje får man tid til å trille dem ut en tur, eller å lese litt for dem?
Mentoren påpeker samtidig at det kan være utfordrende å nå gjennom med nettopp poenget om verdighet i en anbudsprosess – hvor man først og fremst ser på pris.
Nå håper hun enda flere vil få øynene opp for produktet, med Telias hjelp.
Vi har et team av eksperter som kan hjelpe dem opp og fram. Det er også inspirerende at de hele tiden selv er på utkikk etter forbedringer og utviklingsmuligheter. Og at teknologien er lokal og produktet produseres i Norge, gir enda bredere ringvirkninger for samfunnet.
Oksana Korzyuk, mentor i Telia
Velferdsteknologi er en nøkkel
Korzyuk har selv et bankende hjerte for velferdsteknologi, og er ikke i tvil om at teknologi vil spille en avgjørende rolle når eldrebølgen skyller innover oss.
– Flere løsninger er allerede i bruk – som videokonsultasjon, ulike former for hjemmeovervåkning, smartklokker, fallalarmer og smarte medisindispensere. Dette er praktiske løsninger som forenkler prosessene, forkorter responstiden for omsorgspersonellet og bidrar til å gi de eldre en bedre livskvalitet. Det gjør det også mulig å bo hjemme lengre, noe mange ønsker, poengterer hun.
Telia-mentoren ser fram til å følge den spennende utviklingen.
– Felles for mange av løsningene er at de er avhengig av et raskt 5G-nett med høy kapasitet. Telia bidrar på den måten med infrastrukturen som trengs for å løse dagens og morgendagens samfunnsutfordringer.
Hun poengterer at DignaCare er et godt eksempel på hvordan teknologi kan forbedre eldreomsorgen. Gründerbedriften trekker samtidig fram at de på ingen måte ikke har som mål å redusere behovet for bemanning.
– Teknologien skal ikke erstatte de varme hendene. Det er et supplement som skal legge til rette for et bedre liv.