Slik skal de blåse liv i fjorden

Ved hjelp av mobilteknologi og løsninger fra Telia, skal forskere forsøke å forbedre forholdene på havbunnen i Oslofjorden.

I Paddehavet, en liten del av Oslofjorden like utenfor hovedstaden, er det akkurat satt i gang et spennende forskningsprosjekt. Bak prosjektet, og en nybygget forskningsflåte, står Hafslund, NIVA og Troll Systems, som skal samarbeide om å få liv i Paddehavet igjen. For de siste årene har torsk, blåskjell, tang og tare forduftet fra det som en gang var en artsrik fjord. Årsaken er blant annet overfiske, utbygging i strandsonen, næringssalter fra jordbruk og industri, samt avløpsvann fra nesten alle som bor på Østlandet.

Forskning skal redde livet i fjorden

Kort forklart skal forskningsprosjektet sørge for at oksygenrikt vann fra overflaten pumpes ned på havbunnen. Deretter vil dette vannet stige opp til overflaten igjen. Målet er å kopiere en naturlig prosess, en såkalt omrøring, og på lang sikt reparere fjorden – og få det til å myldre av liv igjen.

– Denne omrøringen skjer overalt i sjøen, men flere steder i Oslofjorden har den stoppet helt opp eller skjer altfor sjelden – Paddehavet er et slikt område, sier Rune Rørstad, daglig leder i Troll Systems.

Det Bodøbaserte selskapet leverer robotics og utstyr til oppdrettsanlegg i hele Norge. Nå er de også med på det spennende forsøket i Paddehavet, som skal vare i tre år.

Rune Rørstad viser en av undervannskameraene som de selv har laget. De må renses til tider.

Telia leverer mobilteknologi

Essensielt for å gjennomføre forsøket er kamera, sensorer og annet utstyr som er avhengig av tilgang til internett. Og det er her Telia kommer på banen. Telia leverer trådløs konnektivitet til flåten. Uten mobilteknologi hadde alternativet vært kabler som trekkes fra land ut til flåten.

– I utgangspunktet hadde de utfordringer med et abonnement som ble strupet etter en viss datapakke. I tillegg hadde de behov for fast IP til utstyret. De har planer om flere miljørestaureringsprosjekt – som vil si at de trengte en skalerbarløsning, forteller Hemdan Bezabih, forretningsutvikler i Telia.

Hemdan fra Telia monterer også utstyr i ny og ne. Her er hun ute på flåten.

– Etter en samtale kom vi frem til en løsning som løste deres utfordring, og som i tillegg ga dem mer kontroll over alle sine enheter. Utover denne leveransen vil Telia fungere som en sparringspartner på teknologi på fremtidige prosjekt, fortsetter hun.

Telia har altså levert en såkalt Managed IoT Gateway – et splitter nytt produkt med innebygd sikkerhet tilpasset IoT- enheter. Kunden får robuste rutere og gateways, samt digitale verktøy for overvåkning og administrasjon av enhetene sine, - abonnementene og - konnektiviteten – på en og samme sted.

Rune Rørstad, daglig leder i Troll Systems, er strålende fornøyd med leveransen og samarbeidet med Telia.

Vi opplevde at det var vanskelig å finne standardløsninger hos telekomleverandørene. Derfor var vi veldige glade når vi fikk kontakt med Telia. De skjønte behovet vårt veldig raskt, og fant en løsning i sitt system som gjør at vi kan overvåke slik vi ønsker.

Rune Rørstad, daglig leder, Troll Systems

– Forskningsstasjonen er nå godt rigget, med gode kommunikasjonskanaler og informasjon i sanntid, fortsetter han.

Undervannskameraet er renset og klar til å senkes tilbake i vannet.

Mange har behov for teknologikunnskap

Hemdan Bezabih i Telia forteller at hun merker at stadig flere selskaper har behov for telekomkunnskap. Hun oppfordrer til å ta kontakt med Telia for en uforpliktende idémyldring.

– Mange selskaper sitter og tenker alene. Men man kan alltids ringe Telia og få en vurdering. Her har vi eksperter innen teknologi og telekom, som kan se løsninger du kanskje ikke selv har tenkt på, sier hun oppmuntrende.

– Telia leverer mer enn hardware og abonnement, vi har en lang portefølje med fornøyde partnere som har utrettet både små og store ting ved hjelp av mobilteknologi, avslutter hun.

 

 

Var denne siden nyttig?