10 nye oppstartsbedrifter får unik sjanse

De kobler seg på med et av Norges største teknologiselskaper. For femte gang har Telia invitert ambisiøse oppstartsbedrifter med i mentorprogrammet Telia Startup.

«Skulle ønske jeg bare kunne abonnert på en elsykkel, og slippe å kjøpe en!»

«Hva om matsvinnet ble omdannet til gjødsel?»

«Tenk om man enkelt kunne identifisere sosiale og helsemessige ulikheter i lokalmiljøet!»

Innovative tanker, nysgjerrighet og teknologi er med på å drive verden fremover. Hva hvis det du tenker på, faktisk kan bli en realitet – og med litt drahjelp også kan forandre folks hverdag? Mentorprogrammet Telia Startup er en døråpner, sparringspartner og rådgiver for ambisiøse gründere som bruker kommunikasjonsteknologi for å løse morgendagens utfordringer.

– Gründere har mange gode ideer, spennende tanker og nye løsninger. Sammen ønsker vi å utforske hvordan mobilteknologi og digitalisering kan forbedre hverdagen – både for hver enkelt og for samfunnet vårt, sier Charlotte Heyerdahl, som er en av initiativtakerne i Telia.

Stor interesse for Telia Startup

Heyerdahl og kollega Marius Ebbesen har ansvaret for gjennomføringen av mentorprogrammet, som strekker seg frem mot sommeren 2025. Det er femte gang Telia Startup gjennomføres, og konkurransen om en plass blir stadig tøffere.

– Det har vært stor interesse i år, og en krevende øvelse å velge ut hvilke vi skulle gå videre med, forteller forretningsutvikler Ebbesen.

Marius Ebbesen, forretningsutvikler i Telia

Telia Startup er unik sjanse for gründerne til å koble seg på et av Norges største teknologiselskaper, og få hjelp til å skalere opp og utvikle ideene sine.

Marius Ebbesen, forretningsutvikler i Telia

Dette er Telia Startup

For å nå ut til de ambisiøse gründerne med de gode ideene, utviklet Telia et mentorprogram i 2019. Siden den gang har til sammen 32 deltagere fått veiledning og rådgivning. Programmet inkluderer både personlig oppfølging og felles sesjoner.

Gjennom programmet er Telia der som en god partner og bidrar med kunnskap både kommersielt og innen nettverk, 5G og IoT. I tillegg bidrar eksterne spesialister med kompetanse på alt fra juss og forretningsstrategi til markedsføring: Sprint ConsultingSkyfall VenturesAdvokatfirmaet ThommessenMars og Try.

Drivkraft kan forandre verden

10 oppstartsbedrifter er valgt ut til årets mentorprogram. Deltakerne matches opp med relevante mentorer i Telia, som kan hjelpe dem med å ta i bruk Telias teknologi på nye måter.

– Felles for bedriftene er at de har ideer som krever konnektivitet. Løsningene deres er både til lands og til havs, og til og med under vann, så vi får virkelig utfordret oss, smiler Ebbesen.

– Og det liker vi! Det er ikke bare startupene som får noe ut av programmet vårt, vi lærer alltid mye selv også.

Initativtaker: Charlotte Heyerdahl har fulgt Telia Startup helt siden starten.

Ved hjelp av Telias teknologi og Telia-ansattes kunnskap, er målet å hjelpe de ambisiøse gründerne med å skape verdi og bærekraftige løsninger av teknologien og ideene de sitter på.

Årets bedrifter har et sterkt engasjement, og løsningene deres tar for seg mange av det store utfordringene vi står ovenfor som samfunn.  

Charlotte Heyerdahl, marketing manager new tech & startup i Telia

Møt årets startups

Årets deltakerbedrifter har løsninger som spenner fra helseteknologi til roboter som rengjør havneområder, og abonnement på elektriske lastesykler. Her får du en liten introduksjon av dem:

Nabolagshelse

Tenk om det fantes en plattform som brukte avansert dataanalyse og maskinlæring for å kartlegge folkehelse og levekår på detaljert geografisk nivå? Vel, det gjør det. Nabolagshelse hjelper kommuner og offentlige aktører med å identifisere sosiale og helsemessige ulikheter, evaluere folkehelsetiltak og planlegge målrettede intervensjoner for sunnere lokalsamfunn.

Tar grep for folkehelsa: Nabolagshelse vil bruke geografiske data i sin løsning. Tilmann von Soest (i midten) og Vidar Ulset (til høyre) møtte sin mentor i Telia Lars Helge Richter Strand (til venstre).

Whee!

I hovedstaden sykler hundrevis av familier rundt på leide elektriske lastesykler. Bak tjenesten står startupen Whee!, som tilbyr abonnement på syklene og en komplett tjenestepakke med service, forsikring og støtte. Gjennom en selvutviklet plattform leverer Whee! en helhetlig tjeneste som gir brukerne en sømløs hverdag, samtidig som plattformen samler data om bruk og vedlikehold av syklene. Selskapet ser et internasjonalt potensial, og har store ambisjoner.

– Å bli valgt ut til Telia Startup er både en fjær i hatten og gir helt konkret nytteverdi for oss. Både fordi Telias ekspertise innen kommunikasjonsteknologi matcher vårt neste store prosjekt, og på grunn av de solide ressursene som er tilknyttet programmet, sier daglig leder og gründer Kari Anne Solfjeld Eid.

Ambisiøse: Benedicte Raae og Anders Hansen (i midten) i Whee! er spente på hva de kan få ut av samarbeidet med Telia og mentorene Gina Nygard og Knut Kraglund.

SensCom

SensCom så dagens lys i 2018, og er inspirert av gründer Vidar Rinde Halvorsen egne erfaringer da moren ble pleietrengende og kom på sykehjem. Han opplevde at det store arbeidspresset i omsorgssektoren gjorde det vanskelig å tilby omsorg utover de rent praktiske oppgavene. Dette motiverte ham til å finne smarte og trygge løsninger som kan frigjøre tid til mer verdig omsorg for de eldre. Siden da har selskapet blant annet utviklet inkontinenssensoren DignaCare, som varsler behov for stell og skift. 

– Vi gleder oss til å få tilgang til Telias eksperter, og ser frem til å få råd og veiledning fra mentorer med erfaring innen teknologi og oppskalering av bedrifter. Vi ønsker å utforske hvordan Telias ekspertise kan styrke DignaCare, spesielt innen IOT og telekommunikasjon, for å gjøre løsningen enda mer robust, sier Ellen Cathrine Andersen, CEO i SensCom.

Verdig eldreomsorg: Ellen Cathrine Andersen, An Magritt Drøsdal  og Marius Fjeldet vil gjøre helsetjenestene bedre. På samlingen hos Telia, møtte de mentor Camilla Watz (i hvitt).

Bikeloop

Trygg sykkelparkering – det er målet til startupen Bikeloop, som utvikler sikre, app-styrte sykkelparkeringsløsninger og en smart plattform for fjernstyring av elektronisk styrte anlegg. Hensikten er å redusere sykkeltyverier og understøtte myndighetenes satsing på økt sykkelbruk i urbane strøk.

Kobler opp: For Lasse Lurvik og Kristoffer Wilhelmson i BikeLoop er konnektivitet viktig for å skalere opp løsningen. Her med Telia-mentor Andreas Bjerkelund.

Muybridge

Muybridge utvikler innovativ kamerateknologi som flytter kompleksitet fra hardware til software. Med en egenutviklet transportarkitektur, kan plattformen deres overføre store mengder videodata fra hundrevis av kameraer i sanntid, som så rekonstrueres av deres algoritmer. Teknologien egner seg godt til bruk i sektorer som industri, helse, sikkerhet og underholdning.

– Det betyr mye at vi kan engasjere oss med et ledende teknologiselskap som Telia, som er fremst i arbeidet med utvikling og distribusjon av trådløs signalbehandling. Med Telia sine visjoner, kompetanse og markedsposisjon kan vi utvikle den beste teknologien og ivareta det unike potensialet og fremtiden for selskapet, sier Anders Tomren i Muybridge.

God match: Anders Tomren i Muybridge gleder seg til å komme tettere på teknologien i Telia. Her med mentorene Glenn Andre Handegård, Hemdan Bezabih og Bent Budde.

Wastech

Startupen Wastech spesialiserer seg på bærekraftige løsninger for avfallshåndtering og ressursutnyttelse, ved å omdanne organisk avfall til næringsrik jord og gjødsel. Selskapet startet med en klar visjon om å bekjempe klimautfordringene ved å endre måten vi håndterer matavfall på. Wastech sin teknologi fremmer sirkulær økonomi og hjelper kommuner og bedrifter med å redusere avfallet og oppsirkulere viktige ressurser. På den måten kan de gjenbrukes gang på gang.

– Forventningene våre til Telia Startup-programmet er store, og vi ser frem til å ta del i både det faglige og det sosiale fellesskapet. Vi gleder oss spesielt til å få tilgang til den teknologiske kompetansen til Telias mentorer, som vi tror vil være avgjørende for vår videre teknologiutvikling, sier Fredrik Schmidt Fotland, CEO, concept developer and spacemaker i Wastech.

Optimistiske: Wastetech kombinerer kompost og teknologi. Fredrik Fotland og Simon Pedersen møtte Telia-mentor Morten Franck (i midten).

Smartwatt

Smartwatt leverer skytjenester som overvåker inneklima og fjernstyrer ventilasjonsanlegg i sanntid basert på faktisk behov. Løsningen egner seg særlig for smart strømsparing i næringsbygg der ventilasjonsanlegg kjører for full maskin. Trådløse sensorer måler faktisk inneklima, og SmartWatt sin skyløsning justerer aggregatenes innstillinger etter det reelle behovet. Målet er å bidra til betydelige energi- og kostnadsbesparelser, ved å redusere unødvendig lufting, kjøling og oppvarming.

– I Telia Startup vil vi få en enda bedre teknisk grunnmur å bygge videre på. SmartWatt er nemlig helt avhengig av stabil tilkobling til bygg over hele Norden. Vi utplasserer vår egen gateway for å kunne kommunisere med sensorikk, aggregat og andre varme- og kjølemaskiner, og her tror vi Telia og våre dyktige mentorer, Arne-Leo og Einar, har ekspertise som kommer veldig godt med.

Klimasmart: Smartwatts løsninger sparer energi og kostnader for næringsbygg. På startupsamling møtte Håkon Sandboe (i midten) mentorene Arne-Leo Bertoia og Einar Fuglesang Vågmo for første gang.

Watbots

Watbots er startupen som utvikler verdens første autonome, batteridrevne vaske- og inspeksjonsrobot for oppdrettsnæringen. Roboten bidrar til bedre fiske- og nothelse på daglig basis, samtidig som den fremmer bærekraft i havbrukssektoren.

Ser muligheter: Telia-mentor Terje Moan (i midten) står klar for å hjelpe Frank Eriksen og Kim André Eide i Watbots med å utvikle løsningen videre.

Trisense

Trisense AS har utviklet en plattform for IoT-sensorer som adresserer industrien sitt største asset-integrity problem: Korrosjon under isolasjon (CUI). Sensoren måler fuktighet, temperatur og vannforekomster og sender dataen til en skyplattform som bruker AI til å generere vedlikeholdsråd basert på innsamlet informasjon.

– Som deltaker i Telia Startup har vi et mål om å utvikle oss på flere områder. Vi ser god nytte av programmet som er satt opp, og har allerede høstet erfaring av det, sier Eivind Vethe, CEO i Trisense.

IoT for industrien: Konnektivitet var tema da Stian Søvik og Eivind Vethe (i midten) i Trisense møte Telias eksperter Ole-Petter Røstad og Ronny Tafjord.

Granfoss

Granfoss utvikler autonome roboter som utfører presis og effektiv rengjøring av havneområder. Robotene er tilkoblet et sentralisert nettverk for fjernstyring og kontinuerlig overvåkning, noe som muliggjør optimal drift og sanntidsinnsikt. Løsningen fra Granfoss adresserer miljøutfordringer i havneområder og bidrar til renere farvann og bærekraftig forvaltning.

God start: Davoud Tayebi og Solveig Kristiansen i Granfoss kom godt i gang med gode samtaler med sin Telia-mentor Øyvind Rasmussen.

Var denne siden nyttig?