Kommuner bruker datainnsikt til å redusere reiseutslipp

For at kommunene skal nå sine CO2-mål, må fokuset gå fra intensjon til handling. Dette er tilnærmingen i Järfälla kommune i Stockholm, som i løpet av sommeren 2021 var pilot for Travel Emission Insights-tjenesten fra Telia og CERO. Tjenesten gjør det mulig for byplanleggere og miljøstrateger i kommunene å måle og sammenligne utslipp fra ulike transportmidler mellom ulike steder – og deretter prioritere de mest effektive tiltakene og dele og rapportere fremgangen.

Et mer nøyaktig bilde av turen

En av de mest effektive måtene å redusere utslippene på, er å få bilene vekk fra veien. Men for å gjøre dette må det tilbys bedre alternativer. Det betyr at vi må forstå hvordan og hvor folk reiser for å forstå deres behov.

«Først må vi få et tydelig bilde av hvordan reisen ser ut i dag slik at vi kan skape attraktive alternativer gjennom for eksempel bedre offentlig transport eller utvidede sykkelveier», sier Sara Olsson.

Tidligere ble denne informasjonen hentet fra reisevaneundersøkelser fra Region Stockholm. Svarprosenten på disse undersøkelsene er imidlertid begrenset, og det er vanskelig å vite hvor representative de er. 

Derfor vil Järfälla kommune ta i bruk Telias tjeneste Travel Emission Insights som et supplement. Sara Olsson håper å få et mer nøyaktig bilde av situasjonen, samt kunne analysere effektene av ulike endringer.

«Vi vet for eksempel at en stor del av bilreisene foregår innenfor grensene til kommunen vår. Med Telias tjeneste forventer jeg at vi får et mer detaljert bilde av disse turene, og at vi får hjelp til å se hvordan utslippene påvirkes av de ulike initiativene vi gjennomfører for mer
bærekraftige reiser.»

Järfälla var med på å teste den første versjonen av tjenesten sommeren 2021, og dermed har de også hatt mulighet til å bidra til den ferdige tjenesten som nå tilbys på markedet. Kommunen vil ta i bruk tjenesten våren 2022, og Sara Olsson tror det kan være verdifullt
både på kort og lang sikt.

«Det er mange tiltak som må iverksettes, noen er relativt raske og enkle, mens andre er mye mer komplekse og trenger mer planlegging. Det vi har sett så langt, er at denne tjenesten kan være et verdifullt verktøy.»

KTH-modell ligger bak beregningene

Reisedataene som brukes i Travel Emission Insights kommer fra Telia Crowd Insights, hvor bevegelsesmønstre for folk analyseres basert på anonymiserte og aggregerte mobilnettverksdata. Disse dataene blir deretter integrert med CERO (Climate and Economic Research in Organisations) – en beregningsmodell utviklet ved Royal Institute of Technology CERO under doktorgradsforskning av Markus Robèrt i 2007. Modellen har vært i drift siden 2014, og så langt har over 100 bedrifter og kommuner implementert den.

CERO brukes til å hjelpe organisasjoner med økonomisk bærekraftige strategier for å nå klimareisemålene, blant annet ved å beregne effekten av ulike initiativer, fra distriktsnivå til nasjonalt nivå.

«Jo bedre dataene som legges inn i modellen er, jo mer nøyaktige blir analysene. De siste årene har den teknologiske utviklingen tatt et stort kliv, og sammen med Telias data kan vi nå få betydelig mer høykvalitets reisedata enn tidligere. Tidligere var vi helt avhengige av reisevaneundersøkelser», sier Markus Robèrt.

Ved å kunne få tilgang til aktuelle data, er det også mulig å få raske tilbakemeldinger på aktiviteter og initiativer. Og hvis et nytt transportmiddel kommer inn, er det umiddelbart tydelig hvordan det påvirker reisevirksomheten og utslippet av karbondioksid.

Järfälla har fokus på klima

Järfälla kommune i Stockholm har lenge hatt klimatiltak høyt på agendaen. «Vi var først i Sverige med å utvikle et CO2-budsjett for kommunen. Det kom på plass 2017 og er basert på Parisavtalen hvor vi jobber mot et 2-graders mål. Ved å bryte ned målene i tidsaspekter, har vi konkludert med at vi må redusere kommunens utslipp av karbondioksid med 10–15 prosent hvert år», sier Sara Olsson, miljøstrateg i Järfällakommune.

Järfälla kommune deltar også i initiativet Viable Cities – et strategisk innovasjonsprogram ledet av det svenske energibyrået og fokuserer på overgangen til klimanøytrale og bærekraftige byer.

«I 2020 signerte kommunen en klimakontrakt med ambisjonen om å bli klimanøytral innen 2030. Vi har høye ambisjoner, og personlige reiser er et område som prioriteres akkurat nå», sier Sara Olsson.

Samarbeid mot et felles mål

Markus Robèrt har også lagt merke til at organisasjoner ønsker å samarbeide mot klimamål. Dette ser CERO-brukere som deler «beste praksis» med andre brukere som jobber mot lignende mål.

«Det er ofte en positiv konkurranseånd, noe som er en stor fordel og som fremskynder spredningen av beste praksis der du ønsker å lære fra de beste organisasjonene gjennom sammenligning. På denne måten kan Travel Emission Insights fungere som et verktøy for å nå klimamålene», sier han. 

Var denne siden nyttig?