Slik fikk Moss kontroll på trafikkbildet

Avsløringen av «snikeruten» gjennom byen, ble starten på et helt nytt teknologisamarbeid i Moss. Nå har kommunen fått solide trafikkdata – og er rigget for å møte strengere krav om bærekraftig byplanlegging og økt rapportering.

Hvor og når reiser folk – og hvordan kommer de seg dit de skal? I samarbeid med Disruptive Engineering, har Telia hjulpet Moss kommune med å få oversikt over trafikkbildet i byen.

Tom Henriksen, forretningsutvikler i Telia.

– Flere kommuner bør få opp øynene for denne måten å skaffe data og innsikt om innbyggernes reisevaner på.

Det sier Tom Henriksen, forretningsutvikler i Telia. Han forteller om hvordan Moss kommune har sikret seg datagrunnlag i sanntid til beslutninger om trafikk og miljø.

– Hvis man kan se hvor og hvordan folk reiser, og hvilke mønstre som dannes over tid, kan man også planlegge bedre og lage infrastruktur basert på dokumentert fakta og solid datagrunnlag.

Telia Crowd Insight

Hvordan kan kollektivtilbudet best tilrettelegges? Hvor mange personbiler og lastebiler må den nye broen dimensjoneres for? Eller hvor bør den nye sykkelveien ligge?

SPENNENDE SAMARBEID: Moss kommune samarbeider med Telia og Disruptive Engineering for å kartlegge innbyggernes reisevaner. 

Med mobilen i lommen etterlater vi spor hvor enn vi går. Dataene som viser bevegelsesmønstrene våre, samles og tilgjengeliggjøres gjennom Telia Crowd Insight. Med denne teknologien kan kommuner få faktiske målinger av folks reisevaner kartlagt, blant annet ved hjelp av mobilsignaler.

I kombinasjon med annen, spennende teknologi, kan Telia Crowd Insight bidra til at gode, datadrevne beslutninger for trafikk, byutvikling og miljø blir tatt. Beslutninger som har stor betydning for fremtiden.

Pilotprosjekt førte til langsiktig samarbeid

Historisk har det vært vanskelig å få korrekte data som viser det fullstendige bildet av hvordan folk reiser. Reiseundersøkelser kan gi upålitelige data, og er dessuten tidkrevende og kostbare.

Fredelige Olav Kyrres gate i Moss ble starten på et spennende og svært nyttig samarbeidsprosjekt. Den lille sentrumsgaten hadde problemer med økende trafikk og kødannelser i rushtiden, fordi den stadig ble brukt som snarvei for stressede bilister som ville raskest mulig fram. Både beboere og fotgjengere meldte om råkjøring og tungtransport i gaten, som til daglig er skolevei for barneskoleelever. For å finne ut hvor mange bilister som valgte «snikeruten» gjennom byen, og hvor fort det faktisk ble kjørt, ble det inngått et spennende samarbeid med teknologiselskapet Disruptive Engineering, som står bak en norskprodusert magnetsensor – med en lysende fremtid. Resultatet ble en delvis avsperret Olav Kyrres gate, og en markant økning av syklister i Østfoldbyen.

Magnetsensoren kan nemlig gi et svært presist bilde av folks reisevaner. Sensoren registrerer blant annet hastighet, luketid, kjøreretning, veitemperatur og hvilken type kjøretøy som passerer. Den er også i stand til å skille mellom elbil eller en fossilbil, eller om det er en personbil, buss eller lastebil som passerer.

OVERSIKT: Slik ser dataene ut for Moss kommune.

100 millioner reiser i Moss

Daglig leder i Disruptive Engineering, Fredrik Vangsal, forklarer at magnetsensoren gjør at man kan se at en bestemt bil har passert – helt uten å identifisere bilfører eller bil.

− Bare i Moss har vi data for 100 millioner reiser. Trafikkdata er informasjon om hvordan vi faktisk beveger oss. Disse dataene gir et unikt innblikk i våre reisevaner og er avgjørende for å planlegge fremtidens transportsystemer, sier Vangsal.

Fredrik Vangsal, daglig leder, Disruptive Engineering AS.

Vi jobber for å gi bedre innsikt i hvordan folk reiser, slik at det skal være enklere å tilrettelegge, planlegge, og skape effektfulle løsninger. Både vår og Telia løsninger er selvsagt kompatible med GDPR og personvernloven. 

Fredrik Vangsal

Mens Telia leverer data på hvordan grupper med mennesker reiser, gjennomfører Disruptive Engineering punktmålinger på kjøretøy, gjennom en brukervennlig dashboard-løsning hvor kommunen selv kan se de aktuelle data i sanntid. All data fra begge selskapene analyseres på en måte som gjør det umulig å identifisere enkeltpersoner.

 I Moss er rådgiver Peter Hovda storfornøyd med hvordan kommunen så langt har klart å kartlegge innbyggernes reisevaner, ved hjelp av Telia og Disruptive Engineering.

SPENNENDE SAMARBEID: Peter Hovda, rådgiver i Moss kommune, er godt fornøyd med innsikten de har fått, takket være samarbeidet med Telia og Disruptive Engineering.

For vår del er det veldig spennende å kunne se flere datakilder i sammenheng. Det gir bedre overblikk, og gjør at vi, både politisk og administrativt kan ta beslutninger på riktig grunnlag, og bruke midler på best mulig måte

Peter Hovda, rådgiver, Moss kommune.

Han forteller at prosjektet handler om å forstå byen bedre, få innsikt i hvordan folk reiser, og finne ut hvordan Moss kommune kan tilrettelegge og planlegge for framtiden.

– Vi ønsker mer informasjon, så vi kan være proaktive. Det handler om alt fra tilpasning av kollektivtilbudet, til planlegging og dimensjonering av veier, sier Hovda.

Blir et krav

Ved årsskiftet trer en ny veidataforskrift i kraft. Forskriften skal regulere ansvar og oppgaver innen innhenting, kvalitetssikring, formidling, lagring og tilgjengeliggjøring av veidata og veitrafikkdata. Det samme gjelder ansvar for og oppgaver innen trafikkstyring og trafikkberedskap.

En av endringene er at flere aktører skal levere og behandle vei- og trafikkdata til Nasjonal vegdatabank (NVDB). Det omfatter også landets kommuner. Det betyr at flere kommuner må skaffe til veie omfattende innsikt om innbyggernes reisevaner, slik Moss allerede gjør.

– Ved å samle inn og analysere trafikkdata, kan hver enkelt kommune bidra til at Norge når sine bærekraftsmål, og samtidig sikre en bedre og mer effektiv transportinfrastruktur og reisehverdag for innbyggerne. Å gå til anskaffelse av digitale verktøy som kan forenkle det viktig arbeidet, mener jeg er en god investering for enhver kommune, sier Tom Henriksen i Telia.

Les mer om Crowd Insight for byer og kommuner her.

 

 

Var denne siden nyttig?